czwartek, 15 listopada 2012

jesienne ciasto, z tego, co było w kuchni

W głowie miałam doskonały plan, ale lodówka pokazała, że nie zostanie urzeczywistniony. Jako że była wówczas 23:30 nie miałam jak pójść do sklepu po mleko, a dynia podupadła na zdrowiu. Na szczęście miałam kilka innych jesiennych składników i tak oto zakręciłam ciasto z jabłkami, migdałami, orzechami włoskimi i miodem.



Składniki:

  • 3 duże jaja
  • 1/2 szkl. cukru (jeżeli lubicie słodycz, można dać więcej, choć ciasto i tak będzie oprószone cukrem pudrem)
  • 3 obfite łyżeczki płynnego miodu
  • 1 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. mielonych otrębów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. oleju roślinnego
  • 1 - 2 łyżeczki cynamonu
  • opakowanie cukru waniliowego
  • orzechy włoskie - 3 garście
  • jabłka - 10 małych, obranych, "szarlotkowo" pokrojonych
  • garść pociętych migdałów
  • garstka startej skórki pomarańczowej (moja była suszona)
  • cukier puder do oprószenia
  • troszkę mąki ziemniaczanej
Jaja miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy miód i olej - miksujemy. Mieszamy ze sobą mąkę. otręby, proszek do pieczenia,cukier wanilinowy cynamon i orzechy - wsypujemy do płynnej masy i mieszamy aż połączą się składniki.
Ciasto wylewamy na wyściełaną papierem do pieczenia prostokątną blachę (będzie dość płaskie), na nie wysypujemy jabłka (możemy je lekko oprószyć mąką ziemniaczaną, aby się nie zapadły), posypujemy skórką pomarańczową i migdałami. Pieczemy ok. 20-25 min. w 180 stopniach bez termoobiegu.
Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

2 komentarze: