sobota, 17 listopada 2012

Jesienne naleśniki

Skoro jest jesień to będzie dużo orzechów i miodu. Dziś rano zrobiłam naleśniki z musem jabłkowym zapiekane z miodem i mieszanką bakaliową. Cudowne, sobotnie śniadanie.


Oczywiście każdy może zrobić taką mieszankę po swojemu.


Składniki:
  • 6 dużych, cienkich naleśników - do ciasta dodajcie trochę cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 słoik domowego musu jabłkowego lub jabłka uprażone jak na szarlotkę
  • ok. 1 łyżki cynamonu
  • ok. 1 łyżki miękkiego masła
  • ok. łyżki modu
  • mieszanka bakaliowa: po garści orzechów włoskich i laskowych, migdałów, szczypta wanilii i suszonej skórki pomarańczowej. W moździerzu ucieramy skórkę pomarańczy z wanilią i dodajemy orzechy - lekko miażdżymy.
Połowę każdego naleśnika smarujemy musem jabłkowym i posypujemy cynamonem, składamy na pół,  i znów, połowę smarujemy musem, składamy. Powstałą ćwiartkę naleśnikową smarujemy cieniutką warstwą masła, polewamy modem, posypujemy bakaliami i zapiekamy chwilę (na prawie najwyższej półce) w piekarniku ustawionym na grill (200 st.).


1 komentarz: