Przepis jest łatwy i/bo pochodzi z książki Ciasta, ciastka i takie tam Agaty Królak.
Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej):
- 200g masła
- 160g cukru
- 4 jaja
- 200g mąki pszennej
- 40g mąki ziemniaczanej / torebka budyniu waniliowego
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat waniliowy -> dałam ekstrakt
- ok. 500g truskawek
Masło ucieramy z cukrem i solą na puszystą masę. Miksując wbijamy po 1 jajku. Następnie ekstrakt i obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia - mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy truskawki i posypujemy kruszonką.
Kruszonka:
- 150g mąki
- 100g masła
- 50g cukru pudru
Składniki kruszymy w palcach aż jako tako się połączą i kruszymy je na powierzchni ciasta.
Ciasto pieczemy ok. 45min. w 180 stopniach.
Lubię wszystkie ciasta z truskawkami, wygląda smakowicie : )
OdpowiedzUsuńkatarzynagotuje.blogspot.com
trzeba korzystać z truskawek, póki są :)
OdpowiedzUsuń