środa, 26 czerwca 2013

ciasto ucierane z truskawkami (ciasta, ciastka i takie tam)

Z racji sezonu na truskawki i mojej miłości do nich dzieją się takie ciasta. Zwykłe, domowe, proste i bardzo smaczne.  Maślany, miękki spód, owoce i uwielbiana przez wszystkich kruszonka. W przepisie są truskawki, ale można je zamienić na inne owoce sezonowe.
Przepis jest łatwy i/bo pochodzi z książki Ciasta, ciastka i takie tam Agaty Królak.



Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej):
  • 200g masła
  • 160g cukru
  • 4 jaja
  • 200g mąki pszennej
  • 40g mąki ziemniaczanej / torebka budyniu waniliowego
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy -> dałam ekstrakt
  • ok. 500g truskawek
Masło ucieramy z cukrem i solą na puszystą masę. Miksując wbijamy po 1 jajku. Następnie ekstrakt i obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia - mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy truskawki i posypujemy kruszonką.


Kruszonka:
  • 150g mąki
  • 100g masła
  • 50g cukru pudru
Składniki kruszymy w palcach aż jako tako się połączą i kruszymy je na powierzchni ciasta.

Ciasto pieczemy ok. 45min. w 180 stopniach.

3 komentarze:

  1. Lubię wszystkie ciasta z truskawkami, wygląda smakowicie : )

    katarzynagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. trzeba korzystać z truskawek, póki są :)

    OdpowiedzUsuń