Biszkopt z 4 jaj: (moje foremki nie były duże)
- 4 jaja
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki tortowej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, wciąż miksując dodajemy po łyżce cukier i pojedynczo żółtka. Następnie przesiewamy obie mąki i delikatnie, dokładnie i krótko mieszamy ciasto.
Ciasto przekładamy do foremek, w których dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane są masłem. Pieczemy w 180 stopniach przez ok.30 min. (ciasto jest gotowe, gdy jest zarumienione oraz gdy patyczek po wbiciu w ciasto nie będzie nim oblepiony - test suchego patyczka). Biszkopt studzimy w piekarniku, następnie oddzielamy boki od foremki nożem, wyjmujemy ciasto i dzielimy na części ( duży na 2, mały na 3).
Krem chałwowy:
- 400ml śmietany 30%
- 100-150g chałwy
- szczypta cukru wianiliowego
Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy pokruszoną chałwę - jeśli masa jest wg Was za mało słodka, można dodać cukru pudru.
Dodatki:
- wódka orzechówka - ok.100ml
- truskawki polskie
- posypki
Warstwy:
13. ozdoby
12.krem chałwowy
11.mały biszkopt nasączony orzechówką
10.truskawki drobno pokrojone
9. krem chałwowy
8.mały biszkopt nasączony orzechówką
7.truskawki drobno pokrojone
6. krem chałwowy
5. mały biszkopt nasączony orzechówką
4. krem chałwowy
3.duży biszkopt nasączony orzechówką
2.krem chałwowy
1. duży biszkopt nasączony orzechówką
Wow, ale torcik ! Rewelacyjny ! :)
OdpowiedzUsuńhttp://katarzynagotuje.blogspot.com
Piętrowy tort, wow ;) Z chałwą i truskawkami, musiało być pysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńdziękuję, polecam :)
OdpowiedzUsuńgratulacje! pierwszy, ale bardzo udany ;)
OdpowiedzUsuń