Składniki:
- ciasto francuskie
- 3 młode pory (bez zielonych, niesoczystych końcówek)
- 50g namoczonych w wodzie rodzynek
- 250g ricotty (opakowanie)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika
- jajo
- łyżka masła
- sól morska i świeżo mielony pieprz
Ciastem francuskim wykładamy okrągłą formę do tart. Porządnie nakłuwamy środek widelcem i wstawiamy do piekarnika: 180 stopni z termoobiegiem na jakieś 15 min, aby się lekko podpiekła - ale nie była rumiana.
W tym czasie kroimy pora i dusimy go na maśle, z drobno pokrojonym czosnkiem i odrobiną soli, aż będzie miękki.
W miseczce mieszamy ricottę, rodzynki, pestki słonecznika (prażone = zarumienione na suchej patelni), sól, pieprz, jajo i lekko ostudzone pory. Przekładamy na podpieczony spód i pieczemy jeszcze ok.30 min. aż tarta będzie rumiana.
Kroimy jak trochę ostygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz