środa, 12 czerwca 2013

Sałatka ze szpinaku i koziego sera

Ostatnio uświadomiłam sobie, że uwielbiam kozi ser - i ten twarożkowy, i ten twardy. Twarożkowym najchętniej smaruję pieczywo, a twardy wykorzystałam dziś do sałaty na bazie świeżego szpinaku, którą podałam z łososiem. Wyszło pięknie i pysznie :)






Składniki:

  • młode liście szpinaku bez ogonków
  • dobrej jakości ser kozi
  • truskawki
  • płatki migdałów
  • pestki słonecznika
  • ocet balsamiczny
  • olej z orzechów włoskich
Szpinak myjemy i suszymy, truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy, ser ścieramy na tarce do sera bądź kroimy w paski, migdały i słonecznik prażymy (smażymy na suchej patelni).
Na szpinaku układamy truskawki i ser, posypujemy migdałami i pestkami, całość skrapiamy octem balsamicznym i olejem (proporcje 1:2).




2 komentarze: