wtorek, 18 czerwca 2013

Naleśniki z truskawkami smażonymi w miodzie

Uwielbiam naleśniki, uwielbiam truskawki, a ostatnio polubiłam bardzo miód z Chorwacji - niestety nie wiem, jaki to miód, ale jest pyszny!
Do truskawek zrobiłam naleśniki wg przepisu Michela Roux, bo smakują jak gofry.
Koniecznie dodajcie trochę mięty - buduje smak :)






NALEŚNIKI:
  • 125g mąki 
  • 15g drobnego cukru 
  • szczypta soli 
  • 2 jaja 
  • 325 ml mleka 
  • 100 ml śmietany kremówki 
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • cukier puder do oprószenia 

Mąkę, cukier i sól mieszamy, dodajemy jaja i 100 ml mleka - mieszamy - i stopniowo dodajemy resztę mleka i śmietanę. Mieszamy aż ciasto przestanie mieć grudki i odstawiamy miskę w ciepłe miejsce na ok. 1h (nie musi być tak ciepłe jak w przypadku ciasta drożdżowego, grunt żeby nie było zimne). Po tym czasie dodajemy ekstrakt z wanilii, mieszamy i smażymy.
Wylewamy ok. pół łyżki wazowej na patelnię i obracając nią rozprowadzamy ciasto - można sobie pomóc takim specjalnym wałeczkiem. Gdy brzegi zaczną się rumienić delikatnie (przy pomocy drewnianej łopatki) podważamy placek i przekręcamy na drugą stronę.

TRUSKAWKI:
  • odszypułkowane i pokrojone słodkie truskawki 
  • 2-3 łyżki miodu 
  • 1 łyżka wody 
  • świeża mięta 
Wszystko to smażymy na patelni, aż sos zrobi się lekko gęsty.
Naleśniki smarujemy truskawkami (dodajemy trochę mięty do środka), składamy, posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy miętą.

to ten miód ;)

1 komentarz:

  1. www.anielskieprzysmaki.pl-polecam świetne miody dostępne u nas:)

    OdpowiedzUsuń