Składniki:
- słoiczek zielonego pesto
- 400g pełnoziarnistego spaghetti
- słoiczek czarnych oliwek
- słoiczek suszonych pomidorów w oleju
- świeża bazylia - ok.1/3 - 1/2 krzaczka
- kilka ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- kapary
- parmezan
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie na oliwę wyciskamy czosnek, dorzucamy pokrojone suszone pomidory - podsmażamy. Do miski wrzucamy zawartość słoika z pesto, pokrojone na połówki oliwki, odsączone z zalewy kapary i posiekaną bazylię. Gdy makaron będzie ugotowany, odcedzamy go i dokładamy do miski z pesto. Dokładnie mieszamy, dodając sporą ilość parmezanu i oliwę z oliwek.
Czarne oliwki, suszone pomidory i kapary można ze sobą dowolnie zestawiać, nie muszą jednocześnie znajdować się w daniu. Jeżeli ktoś nie lubi oliwek bądź kaparów, może ich po prostu nie dodawać, ale pełna wersja - ze wszystkimi składnikami - jest najbardziej wyrazista.
Pesto oczywiście można wykonać samemu bazując na bazylii i orzechach piniowych, ale wówczas danie nie będzie ekspresowe.
Idealne randkowanie!
OdpowiedzUsuń