Ja postanowiłam zrobić kisz z brokułami, świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Można go zatem zabrać na piknik lub zapakować na lunch.
Składniki:
na cisto: (Można użyć innego przepisu na kruchy spód do wytrawnych wypieków.)
- 1 szkl. mąki pszennej (jeśli ciasto będzie za bardzo maślane należy dodać więcej)
- 1/4 - 1/2 szk. mąki graham
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g masła
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki zimnej wody
na nadzienie:
- 1 duży brokuł
- 3 ząbki czosnku
- 4 jaja wiejskie
- opakowanie serka wiejskiego
- 100ml śmietany 22%
- 60g serka mascarpone
- 150g sera żółtego
- gałka muszkatołowa
- pieprz kajeński
- sól
W misce roztrzepujemy jaja,serek mascarpone, śmietanę i serek wiejski. Dodajemy drobno posiekany czosnek. Przyprawiamy gałką, solą i pieprzem kajeńskim.
Po upływie godziny wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim formę do pieczenia tart, po czym wstawiamy ją z powrotem do lodówki na pół godziny.
W tym czasie, myjemy brokuła, dzielimy na małe różyczki i wsadzamy do osolonego wrzątku na 4 minuty, odcedzamy i czekamy aż ostygnie.
Schłodzone ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut (aż będzie lekko złote), następnie układamy na spodzie kawałki brokuła, polewamy je masą serowo-jajeczną i przykrywamy pierzynką z tartego, żółtego sera. Wstawiamy do piekarnika na ok.50min. (aż masa się zetnie, a ser zarumieni).
Robiłam w weekend:) Zdjęcia czekają do wrzucenia na bloga - Twoja jest absolutnie fotogeniczna!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń