środa, 19 października 2011

Tarta z brokułami

Tarta z wytrawnym nadzieniem, to tak zwany quiche (kisz). Kiedyś pieczony był na spodzie z ciasta chlebowego, teraz stosuje się ciasto francuskie lub kruche. Można na nim położyć niemalże wszystko, jest to dobry sposób na opróżnienie lodówki ;) Nadzienie najczęściej łączy się masą serowo-smietanowo-jajeczną, ale nie jest to reguła. Najbardziej znany jest Quiche Lorrain, w Polsce czasem nazywany tartą cebulową.
Ja postanowiłam zrobić kisz z brokułami, świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Można go zatem zabrać na piknik lub zapakować na lunch.







Składniki:
     na cisto: (Można użyć innego przepisu na kruchy spód do wytrawnych wypieków.)
  • 1 szkl. mąki pszennej (jeśli ciasto będzie za bardzo maślane należy dodać więcej)
  • 1/4 - 1/2 szk. mąki graham
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki zimnej wody
     na nadzienie:
  • 1 duży brokuł
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 jaja wiejskie
  • opakowanie serka wiejskiego
  • 100ml śmietany 22%
  • 60g serka mascarpone
  • 150g sera żółtego
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz kajeński
  • sól
Z mąki, masła, soli, proszku do pieczenia i wody zagniatamy ciasto i wstawiamy je na godzinę do lodówki.
W misce roztrzepujemy jaja,serek mascarpone, śmietanę i serek wiejski. Dodajemy drobno posiekany czosnek. Przyprawiamy gałką, solą i pieprzem kajeńskim.
Po upływie godziny wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim formę do pieczenia tart, po czym wstawiamy ją z powrotem do lodówki na pół godziny.
W tym czasie, myjemy brokuła, dzielimy na małe różyczki i wsadzamy do osolonego wrzątku na 4 minuty, odcedzamy i czekamy aż ostygnie.
Schłodzone ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut (aż będzie lekko złote), następnie układamy na spodzie kawałki brokuła, polewamy je masą serowo-jajeczną i przykrywamy pierzynką z tartego, żółtego sera. Wstawiamy do piekarnika na ok.50min. (aż masa się zetnie, a ser zarumieni).

2 komentarze: