Składniki:
- 125g sera koziego
- 60g mascarpone
- 75g camembert
- 100ml śmietany 22%
- 2 łyżki miękkiego masła
- ciasto francuskie
- 2 duże pomidory obrane ze skórki
- oregano
- 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
- oliwa z oliwek
Sery miksujemy ze śmietaną, masłem i ziołami prowansalskimi.
Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim - zalecam nakłucie ciasta i podpieczenie go chwilę bez nadzienia, dzięki czemu tarta nie będzie płaska. Tak przygotowany spód smarujemy masą z serów, następnie układamy na niej plastry pomidora, skrapiamy oliwą i posypujemy oregano. Brzegi ciasta francuskiego można posmarować roztrzepanym jajkiem - będą bardziej złote po upieczeniu.
Pieczemy ok.40 minut w 170 stopniach.
ależ ja uwielbiam tarty!!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł. Jeszcze nigdy nie jadłam koziego sera. Muszę spróbować. Spisałam sobie Twój przepis do zeszytu. Na pewno skorzystam. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńOna: ja teeeż!
OdpowiedzUsuńPaulina: Kozi ser ma dość specyficzny smak, warto spróbować :) Napisz,jak Ci wyszło :)
smakowite, aczkolwiek chętnie spróbowałbym wersji z serem feta.
OdpowiedzUsuń