środa, 19 października 2011

Tarta z pomidorami i serem kozim.

Właściwie jest to zmodyfikowany przepis z Palce Lizać (10.10.2011). Jeśli ktoś nie lubi intensywnego smaku i zapachu koziego sera, może pokombinować z innymi rodzajami. W oryginalnym przepisie podany jest tylko kozi ser (200g), ale z racji tego,że moja mama nie przepada za jego smakiem, zmieszałam go z mascarpone i camembert.



Składniki:
  • 125g sera koziego
  • 60g mascarpone
  • 75g camembert
  • 100ml śmietany 22%
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • ciasto francuskie
  • 2 duże pomidory obrane ze skórki
  • oregano
  • 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • oliwa z oliwek
Sery miksujemy ze śmietaną, masłem i ziołami prowansalskimi. 
Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim - zalecam nakłucie ciasta i podpieczenie go chwilę bez nadzienia, dzięki czemu tarta nie będzie płaska. Tak przygotowany spód smarujemy masą z serów, następnie układamy na niej plastry pomidora, skrapiamy oliwą i posypujemy oregano. Brzegi ciasta francuskiego można posmarować roztrzepanym jajkiem - będą bardziej złote po upieczeniu.
Pieczemy ok.40 minut w 170 stopniach.


4 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł. Jeszcze nigdy nie jadłam koziego sera. Muszę spróbować. Spisałam sobie Twój przepis do zeszytu. Na pewno skorzystam. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ona: ja teeeż!

    Paulina: Kozi ser ma dość specyficzny smak, warto spróbować :) Napisz,jak Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowite, aczkolwiek chętnie spróbowałbym wersji z serem feta.

    OdpowiedzUsuń