piątek, 9 marca 2012

Tort czekoladowo-truskawkowy

Przez wszechobecną czekoladę przebija się smak truskawek wymieszanych z delikatnym kremem. Tort w całości jest przyjemny dla oka, a w kawałkach dla podniebienia. Smakował wszystkim, ale mało kto dał radę po swoim kawałku zjeść jeszcze batoniki z brzegu. Czekolada ma siłę!
Kiedyś w internecie znalazłam taką dekorację i od razu stała się bliska mojemu sercu. Wiedziałam, że wykorzystam ten pomysł przy najbliższej okazji. A smak? Kocham czekoladę i truskawki oraz wariacje na ich temat, jedną z nich jest zaprezentowany przepis.


Tort składa się z kilku warstw. Podstawę stanowi miękki i wilgotny biszkopt czekoladowy przełożony masą na bazie mascarpone i dżemem truskawkowym. Moim celem było stworzenie tortu w tradycyjnej konwencji, ale bez masła i nasączanego biszkoptu - bo właśnie dlatego nie lubię klasycznych ciast urodzinowych. I udało się, a po 2 dniach był jeszcze lepszy! 



BISZKOPT

Składniki  (tortownica 25 cm):
  • 6 dużych jaj (osobno białka i żółtka)
  • 12 łyżek cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 75g startej gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki dobrego kakao
Białka ubijamy na sztywno, wciąż miksując dodajemy cukier po łyżce, następnie pojedynczo żółtka. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do masy jajecznej wraz ze startą czekoladą. Delikatnie mieszamy łyżką. Przelewamy do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia, a brzegi natłuszczone). Pieczemy w 180 stopniach przez 35-45 min. do tzw. suchego patyczka (bez termoobiegu). Czekamy aż ostygnie i długim ostrym nożem dzielimy na 3 części.


KREM 

Składniki:
  • 500g mascarpone
  • ok. 10 łyżek Nutelli
  • 4 łyżki kakao
Serek mascarpone miksujemy z Nutellą. Smarujemy tą masą pierwszą warstwę ciasta. Do reszty dodajemy kakao i dalej miksujemy.

DŻEM

Najlepiej domowej roboty, a jeśli takiego nie posiadacie, wybierzcie najmniej sztuczny z największymi owocami.

OZDOBY

Składniki:
  • duże opakowanie M&Msów bez orzeszka
  • duuużo batoników Kit Kat w "paluszkach" (ilość jest zależna od średnicy tortownicy)
Tort można ozdobić dowolnie, sposób który wybrałam jest dla prawdziwych czekoholików.


WARSTWY (od góry do spodu)

 10. M&Msy
9. krem z kakao
8. biszkopt
7. dżem - gruba warstwa
6. krem z kakao
5. biszkopt
4. starta gorzka czekolada *
3. krem bez kakao
2. dżem - cienka warstwa
1. biszkopt

* po dodaniu czekolady do biszkoptu, zostanie 25g, które należy wykorzystać w tym miejscu

Resztą kremu posmarujcie brzegi ciasta i przyklejcie do nich batoniki KitKat, WuWu, albo inne tego typu. Zwiążcie wstążką, przykryjcie folią i wstawcie do lodówki. 

Tort dobrze się kroi i jest pyszny również po kilku dniach, o ile jest przechowywany w chłodnym miejscu i nie jest narażony na inne zapachy. 

18 komentarzy:

  1. Świetny pomysł;) Wygląda bajecznie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepięknie! Jest czekoladowy, truskawkowy, słodki, chrupiący czyli idealny, taki jak ma być tort! Cudo!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. dodałam do ulubionych bo zamierzam wypróbować Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Same pyszności:) ale bym sobie zjadła teraz takiego torcika:)

    OdpowiedzUsuń
  5. dziękuję :) naprawdę polecam! Iwona, napisz jak wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudowny i przepyszny :) zrobił wieeeelkie wrażenie na dzisiejszej imprezce!

    OdpowiedzUsuń
  7. WItam czy batoniki po odwiązaniu wstżęczki, utrzymują się w tej pozycji ?

    OdpowiedzUsuń
  8. witam!
    tak, są "przyklejone" na masę, więc po schłodzeniu dobrze się trzymają :)

    OdpowiedzUsuń
  9. dokładnie takiego przepisu szukałam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. a nie trzeba nasaczyc tego biszkopyu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie nasączam, bo nie przepadam za mokrym biszkoptem, ale jeśli ktoś woli nasączony, to oczywiście można to zrobić - należy jednak uważać, żeby nie przesadzić, coby tort się nie rozpłynął ;)

      Usuń
  11. a czym najlepiej nasaczyc tort czekladowy? bo myslalac o czym z wodka ale nie wiem w jakich proporcjach..
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. można go skropić likierem czekoladowym lub nalewką orzechową; jeśli ma być bardzo wilgotny a alkohol jest mocny lepiej wymieszać go z wodą żeby nie zdominował smaku.

    OdpowiedzUsuń
  13. można zamiast dżemu dać np banany ?

    OdpowiedzUsuń
  14. Pewnie, banany z czekoladą też świetnie smakują.

    OdpowiedzUsuń