sobota, 31 marca 2012

Zupa koperkowa

Zupa koperkowa z kalafiorem. Dobra i prosta kompozycja, bardzo domowy smak.
Bo ja bardzo lubię zupy.







Składniki:
  • dorodny kalafior lub opakowanie mrożonych kalafiorów
  • duży pęczek koperku
  • bulion warzywny: gotujemy długo, na małym ogniu: 2-3 marchewki, 1-2 pietruszki, kawałek selera, kawał pora.
  • 2-3 łyżki śmietany - ilość wedle smaku i diety
  • sól, pieprz
  • woreczek ryżu brązowego
Zaczynamy od ugotowania bulionu, robimy go więcej, bo część wchłonie ryż.
Do bulionu wrzucamy małe różyczki kalafiora i wyjmujemy resztę warzyw. Gotujemy, jak kalafior zacznie się robić miękki dodajemy ryż - ok. 20 min.* przed planowanym końcem gotowania. Zabielamy: nalewamy trochę zupy do miseczki, mieszamy ją tam dokładnie ze śmietaną i wlewamy z powrotem do garnka, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy drobno pokrojony koperek. Możemy też dodać pokrojoną marchewkę, którą wcześniej wyjęliśmy.



2 komentarze:

  1. Pyszna!
    A jaka ładna łyżka.
    U mnie też zupy.
    Zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję:)
    Od ostatniej środy często otwieram Twoje kuchenne drzwi ;)

    OdpowiedzUsuń