Bo ja bardzo lubię zupy.
Składniki:
- dorodny kalafior lub opakowanie mrożonych kalafiorów
- duży pęczek koperku
- bulion warzywny: gotujemy długo, na małym ogniu: 2-3 marchewki, 1-2 pietruszki, kawałek selera, kawał pora.
- 2-3 łyżki śmietany - ilość wedle smaku i diety
- sól, pieprz
- woreczek ryżu brązowego
Zaczynamy od ugotowania bulionu, robimy go więcej, bo część wchłonie ryż.
Do bulionu wrzucamy małe różyczki kalafiora i wyjmujemy resztę warzyw. Gotujemy, jak kalafior zacznie się robić miękki dodajemy ryż - ok. 20 min.* przed planowanym końcem gotowania. Zabielamy: nalewamy trochę zupy do miseczki, mieszamy ją tam dokładnie ze śmietaną i wlewamy z powrotem do garnka, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy drobno pokrojony koperek. Możemy też dodać pokrojoną marchewkę, którą wcześniej wyjęliśmy.
Do bulionu wrzucamy małe różyczki kalafiora i wyjmujemy resztę warzyw. Gotujemy, jak kalafior zacznie się robić miękki dodajemy ryż - ok. 20 min.* przed planowanym końcem gotowania. Zabielamy: nalewamy trochę zupy do miseczki, mieszamy ją tam dokładnie ze śmietaną i wlewamy z powrotem do garnka, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy drobno pokrojony koperek. Możemy też dodać pokrojoną marchewkę, którą wcześniej wyjęliśmy.
Pyszna!
OdpowiedzUsuńA jaka ładna łyżka.
U mnie też zupy.
Zapraszam!
Dziękuję:)
OdpowiedzUsuńOd ostatniej środy często otwieram Twoje kuchenne drzwi ;)