Składniki:
- 1 3/4 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 szkl. mleka
- 1/2 szkl. oleju
- 1 duże wiejskie jajo
- budyń waniliowy - zrobiony z trochę mniejszej ilości mleka - op. budyniu i 400ml mleka
- nutella
- kruszkonka: 100g masła, 100g cukru, 200g mąki (mniej-więcej)
Budyń przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość mleka do ok.400ml. Studzimy.
Składniki kruszonki gnieciemy w palcach, kruszymy - łączymy, ale tak by nie powstało jednolite ciasto - intuicyjnie robimy coś, co przypomina kruszonkę.
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i sodę - mieszamy. Jajo, mleko, olej - mieszamy. Szybko łączymy składniki suche i mokre (bez użycia miksera), mogą być małe grudki.
Formę do muffinów wykładamy papilotkami, nalewamy do 1/2 wysokości ciasto, następnie kładziemy na każdą porcję po łyżce budyniu i łyżeczce nutelli, całość obficie posypujemy kruszonką.
Pieczemy w 180-200 stopniach przez ok. 20min bez termoobiegu, góra muffinów musi być złocista.
Czyli nie nakładamy dodatkowej porcji ciasta na nadzienie, a od razu posypujemy kruszonką?
OdpowiedzUsuńdokładnie tak:) tylko trzeba obficie posypać.
OdpowiedzUsuńChyba że masz wysokie papilotki - wtedy można przykryć budyń i nutellę ciastem i dopiero posypać kruszonką.
Zrobiłaś mi smak na mufiny. Nie zawsze mi wychodzą.
OdpowiedzUsuńMiło było Cię poznać na spotkaniu z Olą. Podziwiam i pozdrawiam.
Zrobiłaś mi smak na mufiny, choć mi nie zawsze wychodzą. Miło było Cię poznać na spotkaniu z Olą. Podziwiam i pzdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
OdpowiedzUsuńNajczęstszy błąd to za długie mieszanie składników mokrych z suchymi albo używanie do tego miksera - trzeba to zrobić rach-ciach łyżką albo mieszaczką.
Pozdrawiam:)
Proste, a jakie smaczne..dziękuję za udział w akcji..
OdpowiedzUsuń