sobota, 31 marca 2012

Muffiny z budyniem, nutellą i kruszonką

Dzień Muffina (30.03) nie może się obejść bez upieczenia muffinów! Zainspirowana smakiem pączków z Chmielnej, postanowiłam zrobić wersję obfitującą w pyszności, czyli z budyniem waniliowym, nutellą i kruszonką. Wyszło pysznie, więc święto zostało uczczone należycie :)




Składniki:
  • 1 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 duże wiejskie jajo
  • budyń waniliowy - zrobiony z trochę mniejszej ilości mleka - op. budyniu i 400ml mleka
  • nutella
  • kruszkonka: 100g masła, 100g cukru, 200g mąki (mniej-więcej)


Budyń przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość mleka do ok.400ml. Studzimy.
Składniki kruszonki gnieciemy w palcach, kruszymy - łączymy, ale tak by nie powstało jednolite ciasto - intuicyjnie robimy coś, co przypomina kruszonkę.
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i sodę - mieszamy. Jajo, mleko, olej - mieszamy. Szybko łączymy składniki suche i mokre (bez użycia miksera), mogą być małe grudki.
Formę do muffinów wykładamy papilotkami, nalewamy do 1/2 wysokości ciasto, następnie kładziemy na każdą porcję po łyżce budyniu i łyżeczce nutelli, całość obficie posypujemy kruszonką.
Pieczemy w 180-200 stopniach przez ok. 20min bez termoobiegu, góra muffinów musi być złocista.

6 komentarzy:

  1. Czyli nie nakładamy dodatkowej porcji ciasta na nadzienie, a od razu posypujemy kruszonką?

    OdpowiedzUsuń
  2. dokładnie tak:) tylko trzeba obficie posypać.
    Chyba że masz wysokie papilotki - wtedy można przykryć budyń i nutellę ciastem i dopiero posypać kruszonką.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłaś mi smak na mufiny. Nie zawsze mi wychodzą.
    Miło było Cię poznać na spotkaniu z Olą. Podziwiam i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłaś mi smak na mufiny, choć mi nie zawsze wychodzą. Miło było Cię poznać na spotkaniu z Olą. Podziwiam i pzdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Miło mi :)
    Najczęstszy błąd to za długie mieszanie składników mokrych z suchymi albo używanie do tego miksera - trzeba to zrobić rach-ciach łyżką albo mieszaczką.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste, a jakie smaczne..dziękuję za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń