Składniki:
- ok. 1 szkl. lemon curd
- 180g miękkiego masła
- 1 duże jajo ekologiczne
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1/4 szkl. cukru
- 2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka otartej skórki cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło miksować do konsystencji kremu, dosypać cukry, wciąż miksując dodać jajo,sok i skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy. Następnie wmiksować mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Po tym czasie uformować z ciasta małe kulki i ułożyć je na blasze w sporej odległości, w środku każdej kulki należy zrobić otwór niemalże do dna - musicie poszukać jakiegoś małego korka lub czegoś w tym stylu - w to miejsce nakładamy, przy pomocy łyżeczki, lemon curd (nie po same brzegi, bo wykipi).
Pieczemy ok. 17min. w 180 stopniach - aż lekko się zarumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz