poniedziałek, 26 marca 2012

Ciasteczka z lemon curd

Kolejny przepis z wykorzystaniem lemon curd - w końcu słoik nie jest taki mały, a nie może spędzić w lodówce wieczności - tym razem ciasteczka ze strony womansday.com , które znalazłam na blogu Moje Wypieki. Ciasteczka są pyszne, chrupiące, lemon curd pod wpływem ciepła trochę się skarmelizował (co uwielbiam), słodycz jest przełamana smakiem cytryny, a do tego nie wymagają godzin spędzonych w kuchni.




Składniki:
  • ok. 1 szkl. lemon curd 
  • 180g miękkiego masła
  • 1 duże jajo ekologiczne
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło miksować do konsystencji kremu, dosypać cukry, wciąż miksując dodać jajo,sok i skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy. Następnie wmiksować mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Po tym czasie uformować z ciasta małe kulki i ułożyć je na blasze w sporej odległości, w środku każdej kulki należy zrobić otwór niemalże do dna - musicie poszukać jakiegoś małego korka lub czegoś w tym stylu - w to miejsce nakładamy, przy pomocy łyżeczki, lemon curd (nie po same brzegi, bo wykipi).
Pieczemy ok. 17min. w 180 stopniach - aż lekko się zarumienią.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz