Brownie to popularne ciasto czekoladowe, mówi się że powstało w skutek niedopatrzenia Mildred "Brownie" Schrumpf, która zapomniała dodać do niego proszku do pieczenia. Wyszedł zakalec, ale coś co ma w sobie tyle czekolady i tak jest smaczne, więc autorka pokroiła go na kwadraty, zaserwowała i tym samym stworzyła coś, co można już uznać za klasykę.
Miłe jest to, że ciasto z założenia "ma się nie udać", więc nawet osoby, które uważają, że żadne wypieki im nie wychodzą, mogą zabrać się do roboty ;)
Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady (u mnie 74%)
- 200g masła
- 300g cukru
- 100g mąki
- 6 ekologicznych jaj
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej - do garnka wlewamy wodę, przykrywamy go miską do której wkładamy masło i czekoladę i gotujemy. Studzimy.
Jaja miksujemy na wysoką pianę, powoli dodajemy wymieszaną mąkę z cukrem. Na koniec dodajemy masę czekoladową, mieszamy aż powstanie jednolita masa.
Dno dużej formy wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy ok 18-20 min. w 200 stopniach.
Ciasto delikatnie wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Kroimy na kwadraty.
Uwielbiam brownie, śmiem powiedzieć że to najlepsze ciasto! Twoje wygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńpyszne! ja też pokochałam;)
OdpowiedzUsuńMniam, robię. Przez ile dni nadają się do jedzenia? mogę np. zrobić rano a zaserwować następnego dnia po południu?
OdpowiedzUsuńDominika
Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńDominika: nie powiem Ci dokładnie przez ile dni, bo u mnie zniknęło szybciutko;) Ale na pewno przez te 2 dni nic mu się nie stanie, tylko trzeba je trzymać w szczelnym pudełku lub pod folią, żeby nie wyschło.
Ciasto znam i uwielbiam jednak z jego historią zapoznałam się dopiero u Ciebie:) Gratuluje tak udanego wypieku.
OdpowiedzUsuńKrysia
http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/
uwielbiam brownie, z chęcią załapałabym się na kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńuwilbiam... pycha:)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
OdpowiedzUsuńno tak, historia niektórych specjałów jest ciekawa ;)
brownie Barbary es muy deliciosoooo! quiero mas :)
OdpowiedzUsuńmuchas gracias :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ! Dodalam jeszcze lyzke kawy rozpuszczalnej :) podalam z galka lodu i polewa czekoladowa ;:) rozpusta w bialy dzien :)
OdpowiedzUsuń