sobota, 24 marca 2012

Soczewica w pomidorach

Soczewica to warzywo strączkowe dostępne w wielu wariantach kolorystycznych, posiada wspaniałe właściwości odżywcze, o których trochę już pisałam przy okazji innego przepisu. Tym razem ugotowałam zieloną soczewicę, która również jest bogata w błonnik, proteiny i żelazo. To ostatnie jest wprawdzie mniej przyswajalne od tego występującego w mięsie, dlatego warto dodać do soczewicy naturalną porcję witaminy C, która sprawi, że organizm bardziej efektownie będzie je przyswajał. Można do tego wykorzystać paprykę, zielone warzywa lub - tak jak w tym przepisie - pomidory.




Składniki:
  • 200g zielonej soczewicy
  • puszka krojonych pomidorów (ja tym razem dałam puszkę pomidorów i słoik domowego przecieru)
  • dowolna ilość zielony oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 duży ząbek czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 0,5l wody
Soczewicę zalewamy dwukrotną ilością wody i moczymy przez kilka godzin (np. przez całą noc), płuczemy.
Wyciśnięty czosnek podsmażamy na oliwie, wrzucamy pomidory, pokrojone oliwki, chwilę dusimy i dodajemy soczewicę. Całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Czekamy aż odparuje woda. 
Danie jest gotowe, kiedy soczewica jest miękka. Można je podać z dowolną kaszą - przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.


1 komentarz:

  1. samo zdrowie , w sam raz na teraz ;)
    pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie ;)
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń