Składniki:
- 200g zielonej soczewicy
- puszka krojonych pomidorów (ja tym razem dałam puszkę pomidorów i słoik domowego przecieru)
- dowolna ilość zielony oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 duży ząbek czosnku
- oliwa
- sól, pieprz
- 0,5l wody
Soczewicę zalewamy dwukrotną ilością wody i moczymy przez kilka godzin (np. przez całą noc), płuczemy.
Wyciśnięty czosnek podsmażamy na oliwie, wrzucamy pomidory, pokrojone oliwki, chwilę dusimy i dodajemy soczewicę. Całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Czekamy aż odparuje woda.
Danie jest gotowe, kiedy soczewica jest miękka. Można je podać z dowolną kaszą - przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.
samo zdrowie , w sam raz na teraz ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie ;)
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com