Przepis pochodzi stąd, autorka receptury - Marta Gessler - wyjaśnia także pokrótce, o co chodzi : "Gluten jest białkiem występującym w ziarnach pszenicy, jęczmienia, żyta i owsa. Praktycznie - głównym składnikiem naszej diety. W przemyśle spożywczym dodaje się go jako zagęszczacza m.in. do wędlin, jogurtów, serów, śmietany, cukierków, nawet piwa. Jest w wielu produktach tzw. przetworzonych (czytaj: niezdrowych). Bezpieczne są na pewno: warzywa,owoce, ryż, soja, gryka, orzechy, kukurydza i ziemniaki. "
Składniki:
- 200g bezglutenowej czekolady
- 80g masła
- 2 wiejskie jaja
- 150g cukru trzcinowego
- 30g skrobi kukurydzianej
- łyżka kakao dobrej jakości
- 100g podprażonych migdałów i orzechów włoskich
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, tj. wrzucamy do żaroodpornej miski postawionej na garnku z gotującą się wodą, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Lekko studzimy, wsypujemy cukier, mieszamy, dodajemy jaja, mieszamy, przesiewamy mąkę i kakao, mieszamy, dodajemy orzechy mieszamy. Wszystko robimy energicznie, masa będzie gęstnieć.
Kwadratową (niedużą) formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz