środa, 16 maja 2012

BEZGLUTENOWE brownie

Osoby, które nie mogą spożywać glutenu są pozbawione przyjemności kosztowania niektórych specjałów. Na szczęście ostatnio pojawiła się "moda" na bezglutenowe produkty (w menu oznaczone najczęściej przekreślonym kłosem). Być może ma na to wpływ fakt,że korzystnie wpływają na dietę odchudzającą. Ja ten wpis dedykuję pewnej utalentowanej Altowiolistce :)
Przepis pochodzi stąd, autorka receptury - Marta Gessler - wyjaśnia także pokrótce, o co chodzi : "Gluten jest białkiem występującym w ziarnach pszenicy, jęczmienia, żyta i owsa. Praktycznie - głównym składnikiem naszej diety. W przemyśle spożywczym dodaje się go jako zagęszczacza m.in. do wędlin, jogurtów, serów, śmietany, cukierków, nawet piwa. Jest w wielu produktach tzw. przetworzonych (czytaj: niezdrowych). Bezpieczne są na pewno: warzywa,owoce, ryż, soja, gryka, orzechy, kukurydza i ziemniaki. "







Składniki:
  • 200g bezglutenowej czekolady
  • 80g masła
  • 2 wiejskie jaja
  • 150g cukru trzcinowego
  • 30g skrobi kukurydzianej
  • łyżka kakao dobrej jakości
  • 100g podprażonych migdałów i orzechów włoskich
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, tj. wrzucamy do żaroodpornej miski postawionej na garnku z gotującą się wodą, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Lekko studzimy, wsypujemy cukier, mieszamy, dodajemy jaja, mieszamy, przesiewamy mąkę i kakao, mieszamy, dodajemy orzechy mieszamy. Wszystko robimy energicznie, masa będzie gęstnieć. 
Kwadratową (niedużą) formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz