niedziela, 6 maja 2012

brownie z orzechami

Klasyczne brownie z dodatkiem orzechów włoskich. Idealne o każdej porze. Mocno czekoladowe. Obowiązkowo podawane z chmurką bitej śmietany :)

Więcej o tym cieście dowiecie się klikając TU.





Składniki:
  • 200g gorzkiej czekolady 
  • 200g masła dobrej jakości 
  • 6 ekologicznych jaj 
  • 300g cukru 
  • 100g mąki 
  • 50g - 70g lekko rozdrobnionych orzechów włoskich 
  • ewentualnie bita śmietana do podania* 


Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej - do garnka wlewamy wodę, przykrywamy go miską (odporną na wysoką temperaturę) do której wkładamy masło i czekoladę. Studzimy.
Jaja miksujemy na wysoką pianę, powoli dodajemy wymieszaną mąkę z cukrem, a następnie wystudzoną masę czekoladową. Wrzucamy orzechy i mieszamy
Dno dużej formy wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy ok. 18-20 min. w 200 stopniach. Wierzch powinien popękać a środek powinien być zwarty, ale wilgotny.

*Zimną śmietanę 30% lub 36% miksujemy na najwyższych obrotach aż będzie sztywna, dodajemy trochę cukru wanilinowego i cukru pudru, miksujemy. Podajemy wraz z ciastem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz