Więcej o tym cieście dowiecie się klikając TU.
Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady
- 200g masła dobrej jakości
- 6 ekologicznych jaj
- 300g cukru
- 100g mąki
- 50g - 70g lekko rozdrobnionych orzechów włoskich
- ewentualnie bita śmietana do podania*
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej - do garnka wlewamy wodę, przykrywamy go miską (odporną na wysoką temperaturę) do której wkładamy masło i czekoladę. Studzimy.
Jaja miksujemy na wysoką pianę, powoli dodajemy wymieszaną mąkę z cukrem, a następnie wystudzoną masę czekoladową. Wrzucamy orzechy i mieszamy
Dno dużej formy wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy ok. 18-20 min. w 200 stopniach. Wierzch powinien popękać a środek powinien być zwarty, ale wilgotny.
*Zimną śmietanę 30% lub 36% miksujemy na najwyższych obrotach aż będzie sztywna, dodajemy trochę cukru wanilinowego i cukru pudru, miksujemy. Podajemy wraz z ciastem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz