niedziela, 13 maja 2012

Muffiny marchewkowe

Muffiny marchewkowe to po prostu adaptacja ciasta marchewkowego. Można je polać białą czekoladą albo zrobić czapeczkę z serka mascarpone.




Składniki:
  • jajo wiejskie
  • 1 szkl. mleka
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1 3/4 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru (np. brązowego)
  • 2 łyżeczki pr. do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 - 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki
Osobno mieszamy wszystkie składniki suche i mokre, odstawiając marchewkę. Następnie mokre wlewamy do suchych, chwilę mieszamy (nie miksujemy!) aż składniki się jako-tako połączą, dodajemy startą marchewkę i chwilę mieszamy. Powstałą masą napełniamy do połowy papilotki i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach.

KREM:

  • serek mascarpone
  • cukier puder
  • ewentualnie miękkie masło
Miksujemy serek z cukrem pudrem - ilość wg smaku. Możemy dodać jakiś barwnik. Masło dodaje sztywności i kalorii, możecie je dodać lub pominąć. Krem przekładamy do szprychy i ozdabiamy ZIMNE ciastka.


1 komentarz:

  1. koniecznie muszę zrobić !
    Tylko dodam krem różowy : )

    OdpowiedzUsuń