Składniki:
- jajo wiejskie
- 1 szkl. mleka
- 1/3 szkl. oleju
- 1 3/4 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru (np. brązowego)
- 2 łyżeczki pr. do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 - 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki
Osobno mieszamy wszystkie składniki suche i mokre, odstawiając marchewkę. Następnie mokre wlewamy do suchych, chwilę mieszamy (nie miksujemy!) aż składniki się jako-tako połączą, dodajemy startą marchewkę i chwilę mieszamy. Powstałą masą napełniamy do połowy papilotki i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach.
KREM:
- serek mascarpone
- cukier puder
- ewentualnie miękkie masło
Miksujemy serek z cukrem pudrem - ilość wg smaku. Możemy dodać jakiś barwnik. Masło dodaje sztywności i kalorii, możecie je dodać lub pominąć. Krem przekładamy do szprychy i ozdabiamy ZIMNE ciastka.
koniecznie muszę zrobić !
OdpowiedzUsuńTylko dodam krem różowy : )