Zainspirowało mnie śniadanie (znakomity pomysł Agi), które jadłyśmy po ladies night, ale polecam nie tylko na babskie spotkania. Wystarczy połówka omletu utopionego w sosie żeby być sytym i zadowolonym.
Składniki na 1 omlet:
- wiejskie jajo
- łyżka cukru
- łyżka mąki
- szczypta soli
- masło do nasmarowania patelni
Białko ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Dodajemy cukier, następnie żółtko i mąkę. Nie miksujemy zbyt długo żeby nie opadła piana. Patelnie smarujemy cienką warstwą masła i wylewamy na nią masę. Smażymy z dwóch stron na małym ogniu.
Składniki na sos:
- tabliczka białej czekolady
- kremówka 100-200ml
- opakowanie (10g) cukru z wanilią* lub ziarenka z laski wanilii
Śmietanę podgrzewamy w rondelku, rozpuszczamy w niej czekoladę i dodajemy wanilię, chwilę gotujemy.
* cukier z wanilią to NIE to samo co cukier wanilinowy
Omlet obficie polewamy ciepłym sosem i posypujemy truskawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz