piątek, 4 maja 2012

biszkoptowy omlet z truskawkami i sosem waniliowym

Pierwsze śniadanie po powrocie do domu musiało jakoś złagodzić tzw. syndrom pomajówkowy. I udało się, słodycz białej czekolady z waniliową nutą w połączeniu z puszystym omletem i soczystą truskawką dały radę! Do tego pyszny koktajl bananowy i americano. Błogi początek dnia...
Zainspirowało mnie śniadanie (znakomity pomysł Agi), które jadłyśmy po ladies night, ale polecam nie tylko na babskie spotkania. Wystarczy połówka omletu utopionego w sosie żeby być sytym i zadowolonym.



Składniki na 1 omlet:
  • wiejskie jajo
  • łyżka cukru
  • łyżka mąki
  • szczypta soli
  • masło do nasmarowania patelni
Białko ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Dodajemy cukier, następnie żółtko i mąkę. Nie miksujemy zbyt długo żeby nie opadła piana. Patelnie smarujemy cienką warstwą masła i wylewamy na nią masę. Smażymy z dwóch stron na małym ogniu.

Składniki na sos:
  • tabliczka białej czekolady
  • kremówka 100-200ml
  • opakowanie (10g) cukru z wanilią* lub ziarenka z laski wanilii
Śmietanę podgrzewamy w rondelku, rozpuszczamy w niej czekoladę i dodajemy wanilię, chwilę gotujemy.

* cukier z wanilią to NIE to samo co cukier wanilinowy



Omlet obficie polewamy ciepłym sosem i posypujemy truskawkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz