środa, 15 sierpnia 2012

Risotto z kurkami

Lato to cudowny sezon pod wieloma względami! Oprócz tego, że jest szeroki wybór świeżych warzyw i owoców, na bazarach są także kurki! Pyszne grzyby, których czyszczenie jest jedną z najmniej przyjemnych czynności w kuchni - ale warto się poświęcić. Tartę z kurkami polecałam Wam ostatnio, a dziś prezentuję risotto z tymi grzybami w roli głównej!

Właście tak samo robię risotto także z innymi grzybami leśnymi...więc nie tworzyłam już osobnego wpisu.







Składniki na 2,3 porcje:
  • 250g ryżu do risotto
  • 250g kurek lub innych grzybów leśnych
  • 1/4 dużej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 1l gorącego bulionu grzybowego z 2 kostek (oczywiście można zrobić naturalny bulion z grzybów) (jeśli zabraknie należy dolać wrzątku)
  • ok.50g parmezanu lub grana padano
  • sok z połowy dużej cytryny
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • duża łyżka masła
  • chlust oleju
  • świeżo mielony pieprz
Kurki dokładnie czyścimy i kroimy na mniejsze części - ale nie za drobno! Podsmażamy je na maśle. / Grzyby leśne dokładnie czyścimy, podgotowujemy i smażymy na maśle.

Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju (w dużym garnku), wyciskamy do niej czosnek. Następnie wrzucamy ryż i mieszamy - każde ziarenko ryżu musi być pokryte tłuszczem. Wlewamy wino i czekamy aż odparuje, dodajemy grzyby (kurki są bardziej delikatne, więc można je dodać później aby się nie rozpadły). Wlewamy po chochli (lub kilku chochlach) wywar grzybowy. Po każdej z nich mieszamy ryż i czekamy aż ryż wchłonie bulion.

Ryż musi być al dente - miękki na zewnątrz i trochę twardy w środku. Po dolaniu ostatniej porcji bulionu wyciskamy sok z cytryny, doprawiamy dużą ilością pieprzu i kilkoma szczyptami soli (bulion sam w sobie jest słony!). Kiedy ryż wchłonie bulion dodajemy starty ser i mieszamy.

Wersję z samymi kurkami podajemy na rukoli.
Wersję ogólnogrzybową posypujemy natką pietruszki.
Wersję z pieczarkami zobaczycie TU.



4 komentarze:

  1. robię prawie tak samo ale dodaję jeszcze suszone pomidory ;)
    pozdrawiam ciepło,
    Szana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo, ja czasem dorzucam orzechy, następnym razem dodam pomidory, może być pysznie :)

      Usuń
  2. Dostałam dziś 2 kg kurek no i intensywnie myślę co z nich przyrządzić ;-)
    Risotto musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z jednej strony też chciałabym dostać 2kg kurek, a z drugiej pewnie bym oszalała, gdybym miała je czyścić ;)

      Usuń