poniedziałek, 15 października 2012

Ulubiona sałatka

W rankingu sałatek ta sytuuje się bardzo wysoko. Choć kapusta pekińska jest bazą wielu sałatek i może kojarzyć się z banałem, to w tej wersji jest wyjątkowa i warto jej spróbować.  Mieszanka łączy niebanalny zestaw składników, które sprawiają, że jest bardzo dobra i nieprzewidywalna.






Składniki:
  • mała kapusta pekińska
  • puszka kiełków fasoli mung lub sojowych
  • 150g płatków migdałów
  • 5 jaj ekologicznych ugotowanych na twardo
  • puszka czerwonej fasoli
  • magi - do smaku
  • jogurt grecki i majonez w proporcji 1:1
Kapustę kroimy drobno, jaja w kostkę. Kiełki odsączamy i lekko "skracamy". Fasolę płuczemy pod bieżącą wodą. Wszystko to wrzucamy do miski, dodajemy migdały, doprawiamy magi. Na końcu dodajemy jogurt grecki wymieszany z majonezem (mniej więcej po czubatej łyżce - dwóch każdego).

2 komentarze:

  1. Rzeczywiście, dość nietypowe połączenie składników. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dlatego warto ją zrobić, żeby się przekonać, jak wspaniale się ze sobą komponują :)

      Usuń