Ciasto (podwójna porcja):
- 25g świeżych drożdży
- 2/3 szkl. ciepłego mleka
- łyżeczka cukru
- 350g mąki pszennej + 1 łyżka do zaczynu
- 150g mąki razowej
- 2-3 szczypty soli morskiej
- 3-5 łyżki oliwy
- 3-5 łyżek ciepłej wody
Drożdże rozgniatamy z cukrem (aż zmienią konsystencję), mieszamy z ciepłym mlekiem, posypujemy łyżką mąki i zostawiamy do wyrośnięcia (najlepiej jest ustawić naczynie z drożdżami w misce, bo mogą wykipieć). Mąki i sól mieszamy, dodajemy wyrośnięte drożdże i 2 łyżki wody, dokładnie mieszamy. Dodajemy oliwę i ewentualnie wodę. Dobrze zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne! Smarujemy je oliwą i zostawiamy w misce, którą przyktywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (polecam nagrzany do 30 stopni i wyłączony piekarnik).
Dodatki:
- ząbek czosnku polskiego
- słoik pesto bazyliowego z orzeszkami piniowymi
- 2 kulki mozarelli
- duże opakowanie pomidorków cherry
- przekrojone czarne oliwki
- sól morska
Gdy ciasto urośnie, formujemy z niego płaski placek na papierze do pieczenia (okrągły lub w kształcie blachy) i wstawiamy do nagrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika. Pieczemy aż zarumieni się na górze (10-15min.). Najlepiej jest ustawić termoobieg z górną grzałką.
Gdy spód się podpiecze, wyjmujemy blachę i ostrożnie przekręcamy placek "do góry nogami". Wierzch pocieramy połówką dużego ząbka polskiego czosnku. Smarujemy pesto, układamy mozarellę, oliwki i pokrojone pomidorki miąższem do góry. Posypujemy solą morską. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy aż pizza się zarumieni.
Przed podaniem posypujemy rukolą.
Jak kolorowo i smacznie :) PYCHA!
OdpowiedzUsuń