Kiedy wokół świat nabiera barw i bazarki rozkwitają kolorami nie sposób się nie inspirować. Dlatego dziś zrobiłam różowe risotto buraczkowe i podałam je z zielonym groszkiem - piękna kompozycja kolorystyczna dorównuje walorom smakowym. Połączenie zieleni i różu jest bardzo popularne na moim talerzu ;)
Składniki na 2 duże/4 małe porcje:
- duży burak
- łyżeczka masła
- suszony rozmaryn
- 200g ryżu do risotto (arborio)
- średnia cebula
- 2 ząbki polskiego czosnku
- duży chlust oleju rzepakowego
- kostka bulionowa (domowa lub kupna)
- wrzątek
- 2 łyżki koncentratu z buraków "krakus" (niekoniecznie)
- sok z połowy cytryny
- ok.150ml czerwonego, wytrawnego, smacznego wina
- 70g grana padano/parmezanu
- ok.100g zielonego groszku (mrożonego)
Obieramy buraka, kroimy w grubą kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie, najlepiej na głębokiej patelni, aż będzie lekko miękki. Wodę odlewamy do garnuszka, rozpuszczamy w niej kostkę bulionową i utrzymujemy temperaturę wrzenia. Buraki lekko podsmażamy z rozmarynem na łyżce masła.
W między czasie kroimy drobno cebulę i podsmażamy na oleju z wyciśniętym czosnkiem. Dodajemy suchy ryż i smażymy - każde ziarenko musi pokryć się tłuszczem. Dolewamy wino i mieszamy aż wyparuje. Dodajemy część bulionu, mieszamy aż wyparuje, dodajemy sok z cytryny i resztę bulionu w kilku turach. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Ryż musi być al dente - prawdopodobnie bulionu nie wystarczy i będziecie potrzebowali jeszcze trochę wrzątku - warto mieć go w zanadrzu. Gdy ryż będzie al dente, wyłączamy palnik, dodajemy większość sera (część zostawiamy do posypania dania na talerzu) i mieszamy. Podajemy z ugotowanym groszkiem: groszek wsypujemy do osolonej wrzącej wody na ok.3 min., odcedzamy i obficie przelewamy zimną wodą.
ależ piękne kolory!Faktycznie, często używasz tego zestawienia barw na talerzu, jedyne czego mi potrzeba, to większych zdjęć na Twoim blogu, aby fotografie były bardziej czytelne i jeszcze bardziej apetyczne ;-)
OdpowiedzUsuńa tak w ogóle, to kiedy się na nie kliknie to się powiększają trochę ;)
Usuń:)
OdpowiedzUsuńniestety tylko w tym formacie mogę wstawiać fotografie za darmoszkę :<
Kolory idealne, świetny przepis. Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis! :) Pozdrawiam http://garymichy.blogspot.co.uk/
OdpowiedzUsuńdziękuje, smacznego :)
UsuńŚwietny przepis i te kolory :)
OdpowiedzUsuńZapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot.com