Składniki na 2 porcje:
- 150 g makaronu gnocchi
- 2 łyżki oliwy z oliwek + do serwowania
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki
- 150 g tuńczyka z puszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka kaparów [najlepiej zasypanych solą] (ja dałam 30g)
- 10 czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych w plasterki
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- suszony rozmaryn
Rozgrzewamy oliwę i połowę masła na dużej patelni, dodajemy czosnek i smażymy na małym ogniu, aż się zarumieni. Dodajemy kawałki odsączonego tuńczyka (wraz z częścią oleju w dowolnej ilości), sok z cytryny, sporo rozmarynu,kapary i oliwki. Mieszamy i podgrzewamy wszystkie składniki.
Na patelnię przekładamy makaron, resztę masła i mieszamy razem z natką pietruszki. Podgrzewamy i doprawić solą (ewentualnie) i pieprzem. Podajemy z oliwą z oliwek do smaku.
Pysznie ;) Uwielbiam gnocchi w każdej postaci ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńhttp://www.kwestiasmaku.com/pasta/spaghetti_tonno/z_oliwkami/przepis.html
OdpowiedzUsuńskopiowane?
nie wiem, tak jak pisałam, dostałam ten przepis na urodziny, ale (jak widać) wielce prawdopodobne, że osoba, która mi go wysłała wzięła go z Kwestii Smaku.
Usuń