Składniki na tortownicę 25cm:
- 6 jaj
- 3 łyżki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek cukru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka oddzielamy od białek. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem.
Białka (z odrobiną) soli ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując dodajemy stopniowo cukier - piana powinna być sztywna i błyszcząca.Następnie "wmiksowujemy" po jednym żółtku. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do piany i DELIKATNIE mieszamy ŁYŻKĄ (nie mikserem, żeby nie rozbić piany).
Masę przelewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach (bez termoobiegu - bo ciasto opadnie) 35 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto aby ostygło.
- 500 ml śmietany 30 % (dobrze schłodzonej)
- 130g białej czekolady
- 130g chałwy
- pół słoika dżemu porzeczkowego
- ok.100 ml orzechówki
- kilka wafelków orzechowych do pokruszenia na wierzchu + garść zmielonych migdałów
Czekoladę i chałwę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tj. w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą - lustro wody nie powinno dotykać miski). Czekamy aż ostygnie i w tym czasie ubijamy śmietanę, cienkim strumieniem wlewamy do niej czekoladę i chałwę.
Biszkopt przecinamy na 3 części.
9.pokruszone wafalki i chałwa, migdały
8.masa chałwowa
7.biszkopt nasączony orzechówką
6.masa chałwowa
5.dżem
4.biszkopt nasączony orzechówką
3.masa chałwowa
2.dżem
1.biszkopt nasączony orzechówką
pysznie wygląda, jak będę potrzebować przepisu na tort to się zgłoszę:)
OdpowiedzUsuń