środa, 29 maja 2013

łatwy tort chałwowy

W tym roku na deser dla Mamy został przygotowany tort chałwowy. Słodycz chałwy, której akompaniowała orzechówka, została złamana dżemem z czarnej porzeczki.








Składniki na tortownicę 25cm:
  • 6 jaj
  • 3 łyżki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka oddzielamy od białek. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem.
Białka (z odrobiną) soli ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując dodajemy stopniowo cukier - piana powinna być sztywna i błyszcząca.Następnie "wmiksowujemy" po jednym żółtku. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do piany i DELIKATNIE mieszamy ŁYŻKĄ (nie mikserem, żeby nie rozbić piany).
Masę przelewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach (bez termoobiegu - bo ciasto opadnie) 35 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto aby ostygło.


  • 500 ml śmietany 30 % (dobrze schłodzonej)
  • 130g białej czekolady
  • 130g chałwy
  • pół słoika dżemu porzeczkowego
  • ok.100 ml orzechówki
  • kilka wafelków orzechowych do pokruszenia na wierzchu + garść zmielonych migdałów
Czekoladę i chałwę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tj. w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą - lustro wody nie powinno dotykać miski). Czekamy aż ostygnie i w tym czasie ubijamy śmietanę, cienkim strumieniem wlewamy do niej czekoladę i chałwę.

Biszkopt przecinamy na 3 części.

9.pokruszone wafalki i chałwa, migdały
8.masa chałwowa

7.biszkopt nasączony orzechówką
6.masa chałwowa
5.dżem

4.biszkopt nasączony orzechówką
3.masa chałwowa
2.dżem
1.biszkopt nasączony orzechówką

Ciasto wkładamy do lodówki. 


2 komentarze:

  1. pysznie wygląda, jak będę potrzebować przepisu na tort to się zgłoszę:)

    OdpowiedzUsuń