Składniki na naleśniki:
- 2 duże jaja
- 1/2 szkl. mleka
- porządny chlust koncentratu buraczanego (krakus)
- woda i mąka - ilość taka by uzyskać konsystencję jogurtu do picia
- chlust oleju orzechowego lub rzepakowego
- szczypta soli morskiej
Mieszamy ze sobą mokre składniki, dodajemy suche - na oko, by uzyskać pożądaną konsystencję. Odstawiamy na ok. pół godziny aby zawiązał się gluten.
Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni.
Serek:
- 150 - 200g białego sera
- 3-4 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego
- 4 łyżki mielonych, prażonych orzechów laskowych
- 4 łyżki mielonych, prażonych migdałów
- ok. 3 łyżek oleju z orzechów włoskich - jeśli nie macie takiego, pewnie będziecie potrzebowali więcej śmietany - tj. tyle aby uzyskać łatwą do rozsmarowywania konsystencję
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Takim serkiem smarujemy naleśniki, składamy lekko brzegi (powstanie nam nibykwadrat), a następnie zwijamy placek i przecinamy na pół.
Łał prezentują się cudnie !
OdpowiedzUsuńsuper pomysł :) wesoło i pysznie!
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam :)
OdpowiedzUsuńsuper wyglądają!:) super sprawa:)
OdpowiedzUsuń