poniedziałek, 20 maja 2013

czas na piknik: buraczane naleśniki z orzechowym twarożkiem

Kto śledzi gary barbary na facebooku, ten widział mój piękny kosz piknikowy, który dostałam w marcu. Kosz musiał poczekać 2 miesiące i wreszcie ujrzał złociste słońce, zieloną trawkę, błękitne niebo i uśmiechnięte twarze moich znajomych na pierwszym pikniku. Był latawiec, smaczne jedzenie i dobre humory. Ja zrobiłam m.in. buraczane naleśniki z orzechowym serkiem. Prezentowały się pięknie.







Składniki na naleśniki:

  • 2 duże jaja
  • 1/2 szkl. mleka
  • porządny chlust koncentratu buraczanego (krakus)
  • woda i mąka - ilość taka by uzyskać konsystencję jogurtu do picia
  • chlust oleju orzechowego lub rzepakowego
  • szczypta soli morskiej
Mieszamy ze sobą mokre składniki, dodajemy suche - na oko, by uzyskać pożądaną konsystencję. Odstawiamy na ok. pół godziny aby zawiązał się gluten.
Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni.

Serek:
  • 150 - 200g białego sera
  • 3-4 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki mielonych, prażonych orzechów laskowych
  • 4 łyżki mielonych, prażonych migdałów
  • ok. 3 łyżek oleju z orzechów włoskich - jeśli nie macie takiego, pewnie będziecie potrzebowali więcej śmietany - tj. tyle aby uzyskać łatwą do rozsmarowywania konsystencję
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Takim serkiem smarujemy naleśniki, składamy lekko brzegi (powstanie nam nibykwadrat), a następnie zwijamy placek i przecinamy na pół.

4 komentarze: