sobota, 13 lipca 2013

cukinia wg Jamiego

Sałatka ze świeżej, kolorowej cukinii z mozarellą w oliwie z miętą i chilli. Dobra jako przystawka albo dodatek do grilla.
Przepis z książki 30 minut Jamiego.




Składniki:
  • 200g kolorowej cukinii 
  • cytryna (właściwie pół)
  • liście z 3 gałązek mięty
  • 1/2 papryczki chilli
  • 3 łyżki oliwy extra vergin
  • 125 - 150g mozarelli (kulki albo kulka pokrojona w dużą kostkę) 
Miętę, chilli i skórkę startą z połowy cytryny siekamy bardzo drobno, przekładamy na półmisek, zalewamy oliwą i sokiem z połowy cytryny, mieszamy. Cukinię kroimy obieraczką do warzyw na wstążki. Przekładamy na półmisek, dodajemy mozarellę. Mieszamy przed samym podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz