niedziela, 7 lipca 2013

Pieczony burak w sałacie.

Pieczony burak ostatnio króluje w mojej kuchni. Tym razem występuje w sałatce w towarzystwie fety i prażonych ziaren, koniecznie z olejem sezamowym. Dla mnie bomba!




Składniki:
  • liście sałaty (np. lodowej, masłowej,...może być mieszanka)
  • kilka garści rukoli
  • kostka sera typu feta (wg mnie niebieska, biedronkowa feta jest b. dobra)
  • 4 upieczone buraki (każdego buraka obieramy, jeśli jest duży to kroimy, kładziemy na kawałku folii aluminiowej, polewamy odrobiną oliwy, posypujemy rozmarynem, owijamy folią i pieczemy w 180 stopniach do miękkości - ok. 30 min.)
  • po 2 garści sezamu i pestek słonecznika
  • olej sezamowy
  • świeżo mielony pieprz
Na dużym półmisku kładziemy sałaty, skrapiamy olejem, mieszamy. Na to układamy pokrojone w kostki ser i buraki. Całość posypujemy prażonymi ziarnami (tj. zarumienionymi na suchej patelni), polewamy olejem sezamowym i pieprzymy.

2 komentarze:

  1. ciekawy pomysł na sałatkę:) pieczonego buraka jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń