Poniedziałek zaczynający się miłym śniadaniem z pewnością będzie bardziej znośny.
Składniki na 1 porcję:
- połówka miękkiego, dużego awokado
- małe jajko "0"
- szczypiorek
- sól,pieprz
- 1/2 łyżeczki pieczonych lub ugotowanych buraków (opcjonalnie)
- tost z pełnoziarnistego pieczywa
Powiększamy wgłębienie po pestce w awokado, tak by zmieściło się jajo (wyjęty miąższ można zjeść lub wykorzystać do kanapki "na drugie śniadanie"). Układamy je stabilnie na blasze piekarnika (można zrobić podpórkę z folii aluminiowej) Nakładamy do wgłębienia buraczki, wbijamy jajko, doprawiamy, posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na kilkanaście minut - wyjmujemy, kiedy białko będzie ścięte, ale żółtko płynne! Nie można trzymać jajka zbyt długo w piekarniku, bo całość będzie zbyt sucha, na wierzchu zrobi się niesmaczna powłoka, a awokado stanie się gorzkie. Najlepiej to kontrolować (kiedy piecze się jednocześnie kilka sztuk, niektóre ścinają się szybciej, inne wolniej).
Po upieczeniu posypujemy jeszcze szczypiorkiem. Podajemy z chrupiącym tostem, który można moczyć w żółtku lub nakładać na niego awokado.
Super przepis :) Wygląda cudownie
OdpowiedzUsuń