niedziela, 12 stycznia 2014

jajko zapiekane w awokado

Jajko zapieczone w awokado jest idealne na rozpoczęcie weekendu: ładnie wygląda, dobrze smakuje i jest takie odświętne, w porównaniu do zwykłego jajka na miękko. Oczywiście każdego innego dnia też można je przyrządzić, pod warunkiem, że rano macie sporo czasu.
Poniedziałek zaczynający się miłym śniadaniem z pewnością będzie bardziej znośny.



Składniki na 1 porcję:

  • połówka miękkiego, dużego awokado
  • małe jajko "0"
  • szczypiorek
  • sól,pieprz
  • 1/2 łyżeczki pieczonych lub ugotowanych buraków (opcjonalnie)
  • tost z pełnoziarnistego pieczywa
Powiększamy wgłębienie po pestce w awokado, tak by zmieściło się jajo (wyjęty miąższ można zjeść lub wykorzystać do kanapki "na drugie śniadanie"). Układamy je stabilnie na blasze piekarnika (można zrobić podpórkę z folii aluminiowej) Nakładamy do wgłębienia buraczki, wbijamy jajko, doprawiamy, posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na kilkanaście minut - wyjmujemy, kiedy białko będzie ścięte, ale żółtko płynne! Nie można trzymać jajka zbyt długo w piekarniku, bo całość będzie zbyt sucha, na wierzchu zrobi się niesmaczna powłoka, a awokado stanie się gorzkie. Najlepiej to kontrolować (kiedy piecze się jednocześnie kilka sztuk, niektóre ścinają się szybciej, inne wolniej). 
Po upieczeniu posypujemy jeszcze szczypiorkiem. Podajemy z chrupiącym tostem, który można moczyć w żółtku lub nakładać na niego awokado. 



1 komentarz: