niedziela, 19 stycznia 2014

rogalik z marcepanem, bakaliami i cynamonowym lukrem

Uwielbiam rogale świętomarcińskie! Ale mieszkam daleko od Poznania, więc rzadko mam okazję je jeść. I nie mam tak dużo cierpliwości i czasu, by robić je w domowych warunkach.
Ostatnio naszła mnie na nie ochota, a że akurat miałam masę marcepanową w szafce, postanowiłam ją wykorzystać by stworzyć takie oto rogaliki. Może nie powinnam ich jakkolwiek przyrównywać do poznańskiego przysmaku, ale nie ukrywam, że to on zainspirował mnie do ich upieczenia. Bo w końcu bakalie to bakalie - są super i już, a do tego marcepan i konfitura z pomarańczy, a wszystko to zawinięte w chrupiące ciasto francuskie, oblane cynamonowym lukrem i posypane orzeszkami ziemnymi.





Składniki (ilość jest zależna od tego, ile uda się Wam upchnąć do rogalika):


  • ciasto francuskie (light)
  • masa marcepanowa
  • konfitura z pomarańczy
  • orzechy: nerkowce, włoskie, laskowe i ziemne do posypania
  • rodzynki
  • jajko
  • lukier cynamonowy: cukier puder, odrobina wrzątku, szczypta cynamonu.*
Orzechy rozdrabniamy w moździerzu.
Ciasto francuskie dzielimy na trójkąty ostre, które lekko smarujemy konfiturą,a na każdej podstawie trójkąta układamy wałeczek z marcepanu i obsypujemy go bakaliami. Zwijamy od podstawy do wierzchołka, i lekko zaginamy by powstał rogal. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem.
Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach, aż będą złote.
Jeszcze ciepłe polewamy lukrem i obsypujemy orzechami ziemnymi.

* Do 1/2 szklanki cukru pudru dodajemy dużą szczyptę cynamonu i łyżkę wrzątku, mieszamy. Jeśli lukier będzie za gęsty dolewamy odrobinę wrzątku i powtarzamy tę czynność do uzyskania gęstego, ale lejącego się lukru.


2 komentarze:

  1. Bardzo podobne jadłam w cukierni ''Sowa'' ! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wyglądają, przydałby mi się taki do kawy:)

    OdpowiedzUsuń