Ostatnio naszła mnie na nie ochota, a że akurat miałam masę marcepanową w szafce, postanowiłam ją wykorzystać by stworzyć takie oto rogaliki. Może nie powinnam ich jakkolwiek przyrównywać do poznańskiego przysmaku, ale nie ukrywam, że to on zainspirował mnie do ich upieczenia. Bo w końcu bakalie to bakalie - są super i już, a do tego marcepan i konfitura z pomarańczy, a wszystko to zawinięte w chrupiące ciasto francuskie, oblane cynamonowym lukrem i posypane orzeszkami ziemnymi.
Składniki (ilość jest zależna od tego, ile uda się Wam upchnąć do rogalika):
- ciasto francuskie (light)
- masa marcepanowa
- konfitura z pomarańczy
- orzechy: nerkowce, włoskie, laskowe i ziemne do posypania
- rodzynki
- jajko
- lukier cynamonowy: cukier puder, odrobina wrzątku, szczypta cynamonu.*
Orzechy rozdrabniamy w moździerzu.
Ciasto francuskie dzielimy na trójkąty ostre, które lekko smarujemy konfiturą,a na każdej podstawie trójkąta układamy wałeczek z marcepanu i obsypujemy go bakaliami. Zwijamy od podstawy do wierzchołka, i lekko zaginamy by powstał rogal. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem.
Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach, aż będą złote.
Jeszcze ciepłe polewamy lukrem i obsypujemy orzechami ziemnymi.
* Do 1/2 szklanki cukru pudru dodajemy dużą szczyptę cynamonu i łyżkę wrzątku, mieszamy. Jeśli lukier będzie za gęsty dolewamy odrobinę wrzątku i powtarzamy tę czynność do uzyskania gęstego, ale lejącego się lukru.
Bardzo podobne jadłam w cukierni ''Sowa'' ! Pycha :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają, przydałby mi się taki do kawy:)
OdpowiedzUsuń