sobota, 25 stycznia 2014

śniadanie idealne: razowa bułeczka, masło z awokado i jajko w koszulce

Śniadanie idealne jest pyszne, zdrowe, ładne i domowe.
Ja sobie wymyśliłam takie: cudowna, razowa bułeczka, którą upiekłam pare dni wcześniej i zamroziłam - a po odmrożeniu była ciepła; masło z awokado  - tak jak zwykłe masło dobrze wpływa na wzrok, a jest jednym z najzdrowszych tłuszczów (więcej o awokado TU); jajo w koszulce - czyli jajo w najzdrowszej wersji (dlaczego warto jeść jaja, dowiecie się TU).


Składniki:

  • bułeczka z tego przepisu
  • 1/2 awokado
  • sok z cytryny (wg smaku)
  • 2 ekologiczne jaja (po jajku na kanapkę)
  • łyżka octu winnego (lub zwykłego)
  • szczypiorek
  • świeżo mielone sól i pieprz
Masło: awokado blendujemy na gładko i doprawiamy sokiem z cytryny (który przy okazji utrzyma nam kolor pasty) i solą. Osobiście wolę to robić ręcznie, widelcem, ale ładniej jest blenderem.

Jajko: Do rondelka wlewamy wodę do połowy, doprowadzamy ją do wrzenia i wlewamy ocet. Zmniejszamy gaz na najmniejszy, kręcimy wodą przy pomocy łyżki, kiedy powstanie wir delikatnie rozbijamy  jajko do wody i kręcimy nią tak, by białko otoczyło żółtko (które musi pozostać w całości). Jajo będzie gotowe po 90 sekundach (90 - 120 sek.), wyjmujemy je łyżką cedzakową, otrząsając nadmiar wody.

Bułeczkę smarujemy masłem z awokado, na to kładziemy jajo, które delikatnie przecinamy i doprawiamy solą i pieprzem, a całość posypujemy szczypiorkiem. Jemy póki jajko jest ciepłe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz