wtorek, 21 stycznia 2014

zdrowe ciasto jabłkowe (fit)

Uwielbiam domowe ciasta! Jednak wiem, że za smak większości słodkości odpowiadają cukier i masło (och, ten karmelowy posmak!), których staram się unikać. Dlatego kiedy zobaczyłam przepis na dietetyczne ciasto jabłkowe na stronie cojesc.net (swoją drogą serdecznie ją polecam) od razu zabrałam się do pieczenia (odrobinę zmieniłam recepturę).
Przepis jest naprawdę prosty, a ciasto bardzo smaczne! Tylko następnym razem dodam orzechy, bo trochę mi ich brakowało (choć zwiększy to kaloryczność wypieku).
Jedna duża porcja (1/9 keksówki) to tylko 131 kcal (białko: 4g , tłuszcz: 3,8g, węglowodany: 20g, błonnik: 3,5g <- informacja o wartościach odżywczych także ze strony cojesc.net).




Składniki na keksówkę:

  • 1 szkl. mąki graham (typ 1850)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki zmielonych na mąkę migdałów
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 10 posiekanych, suszonych daktyli
  • 4 łyżki rodzynek
  • 4 drobno pokrojone średnie jabłka
  • 2 duże jaja
Najpierw mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, później dodajemy bakalie, jabłka i na końcu jaja i wszystko dokładnie mieszamy. Masę przekładamy (dociskając) do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy 40 min. w 180 stopniach. Kroimy gdy ostygnie.



A dla nieprzejmujących się kaloriami polecam tę pyszną, klasyczną szarlotkę :)

6 komentarzy:

  1. Super przepis ! Na pewno niebawem wyprobuje ;)
    Rezultaty bedzie mozna obejrzec na chilicake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. robie już 3 raz, idealne ciasto ekspresowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Ciasto piekłam z oryginalnego przepisu autorki i dlatego też nie miałam odczucia braku orzechów ponieważ wybrałam wersję z posiekanymi migdałami a nie zmielonymi. Tak więc polecam i Tobie w tedy nie będzie problemu z dodatkowymi kaloriami o których piszesz :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń