Przepis jest naprawdę prosty, a ciasto bardzo smaczne! Tylko następnym razem dodam orzechy, bo trochę mi ich brakowało (choć zwiększy to kaloryczność wypieku).
Jedna duża porcja (1/9 keksówki) to tylko 131 kcal (białko: 4g , tłuszcz: 3,8g, węglowodany: 20g, błonnik: 3,5g <- informacja o wartościach odżywczych także ze strony cojesc.net).
Składniki na keksówkę:
- 1 szkl. mąki graham (typ 1850)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżki zmielonych na mąkę migdałów
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 10 posiekanych, suszonych daktyli
- 4 łyżki rodzynek
- 4 drobno pokrojone średnie jabłka
- 2 duże jaja
Najpierw mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, później dodajemy bakalie, jabłka i na końcu jaja i wszystko dokładnie mieszamy. Masę przekładamy (dociskając) do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy 40 min. w 180 stopniach. Kroimy gdy ostygnie.
A dla nieprzejmujących się kaloriami polecam tę pyszną, klasyczną szarlotkę :)
Super przepis ! Na pewno niebawem wyprobuje ;)
OdpowiedzUsuńRezultaty bedzie mozna obejrzec na chilicake.blogspot.com
zdrowe zawsze dobre :)
OdpowiedzUsuńrobie już 3 raz, idealne ciasto ekspresowe :)
OdpowiedzUsuńsuper :)
Usuńja chyba też zaraz zrobię;)
Witam. Ciasto piekłam z oryginalnego przepisu autorki i dlatego też nie miałam odczucia braku orzechów ponieważ wybrałam wersję z posiekanymi migdałami a nie zmielonymi. Tak więc polecam i Tobie w tedy nie będzie problemu z dodatkowymi kaloriami o których piszesz :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń