poniedziałek, 3 lutego 2014

Mango-śniadanie-owsianka

Powtórzę się, ale dobre śniadanie rozpoczyna dobry dzień! A że jemy też oczami, lubię kiedy coś jest i smaczne, i ładne, a najlepiej jak jest jeszcze zdrowe. Ta owsianka, w formie warstwowego deseru, spełnia te wszystkie kryteria, a dodatkowo poprawia humor swoimi słonecznymi kolorami w te szare dni.



Składniki:

  • owsianka: 1/3 szkl. płatków owsianych, mleko/woda (proporcje powinny być podane na opakowaniu), odrobina soli, ekstrakt waniliowy
  • banan
  • 1/2 dojrzałego mango
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka lub dwie masła orzechowego
  • odrobina kawy, odrobina skórki z limonki, plasterek pomarańczy dla ozdoby
  • jogurt, mus i owsiankę można posłodzić miodem, ALE pamiętajmy, że banany, zwłaszcza te dojrzałe, są słodkie
Najpierw przygotowujemy owsiankę, tj. gotujemy płatki w wodzie lub mleku (można też zmieszać wodę z mlekiem) z dodatkiem ekstraktu z wanilii i odrobiną soli - gdy zacznie wrzeć, wyłączamy ogień i przykrywamy na ok. 5 min.

Mango miksujemy na gładki mus.

Jogurt mieszamy z masłem orzechowym.

Do szklanki przekładamy owsiankę, na niej układamy banany, następnie mus, jogurt, banany i plasterek pomarańczy, który posypujemy kawą i limonką.

1 komentarz: