Źródłem informacji żywieniowych jest dietetyk Kaja Karwowska (fitness.sport.pl)
Składniki na 3l garnek:
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera (lub 1 mały)
- 1/2 pora
- 1/2 ząbka czosnku
- słoik dobrego koncentratu pomidorowego (190-200ml)
- 5 łyżek czerwonej soczewicy
- ugotowana al dente kasza jaglana
- kilka listków świeżej bazylii (jeśli nie macie to nie dodawajcie suchej, lepiej wziąć wtedy pietruszkę, albo nic nie dodawać)
- sól morska, świeżo mielony pieprz, pieprz cayenne, odrobina oregano
Z marchewki, pietruszki, selera, pora i czosnku długo gotujemy bulion na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmujemy je pozostawiając 3 marchewki. (Jeśli macie plastikową końcówkę blendera, studzimy bulion, ,żeby się nie zabarwiła) Blendujemy bulion, garnek uzupełniamy wrzątkiem. Dodajemy przepłukaną soczewicę, gotujemy ok. 10 min. Dodajemy słoik koncentratu, doprawiamy i gotujemy aż soczewica będzie miękka.
Podajemy z kaszą jaglaną i świeżą bazylią.
też dzisiaj mam zupę z soczewicy, bardzo zdrowa:)
OdpowiedzUsuńWow! wygląda naprawdę przepysznie :)
OdpowiedzUsuńJa zawsze robie według tego przepisu
http://kuchniabakino.blox.pl/2012/12/Zupa-krem-pomidorowo-marchewkowa.html