środa, 12 lutego 2014

rozgrzewająca zupa pomarańczowa (pomidorowo-marchewkowa z soczewicą i kaszą jaglaną)

Idealna strawa na te zimowe, mokre, chłodne dni. Poza tym, że już samo zjedzenie gorącej zupy sprawia, że jest nam cieplej, to warto napisać także o tym, że sama kasza jaglana ma właściwości rozgrzewające. Posiada duże ilości tryptofanu, który stymuluje układ odpornościowy (a także wpływa na poprawę nastroju, gdyż jest "prekursorem" serotoniny - co nie jest obojętne przy takiej szarówce), a dodatkowo pomaga w usuwaniu nadmiaru śluzu z organizmu, więc jest zalecana przy leczeniu zapalenia zatok. Jej właściwości antygrzybiczne pozwalają nazywać ją naturalnym antybiotykiem.
Źródłem informacji żywieniowych jest dietetyk Kaja Karwowska (fitness.sport.pl)




Składniki na 3l garnek:
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera (lub 1 mały)
  • 1/2 pora
  • 1/2 ząbka czosnku
  • słoik dobrego koncentratu pomidorowego (190-200ml)
  • 5 łyżek czerwonej soczewicy
  • ugotowana al dente kasza jaglana
  • kilka listków świeżej bazylii (jeśli nie macie to nie dodawajcie suchej, lepiej wziąć wtedy pietruszkę, albo nic nie dodawać)
  • sól morska, świeżo mielony pieprz, pieprz cayenne, odrobina oregano
Z marchewki, pietruszki, selera, pora i czosnku długo gotujemy bulion na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmujemy je pozostawiając 3 marchewki. (Jeśli macie plastikową końcówkę blendera, studzimy bulion, ,żeby się nie zabarwiła) Blendujemy bulion, garnek uzupełniamy wrzątkiem. Dodajemy przepłukaną soczewicę, gotujemy ok. 10 min. Dodajemy słoik koncentratu, doprawiamy i gotujemy aż soczewica będzie miękka.
Podajemy z kaszą jaglaną  i świeżą bazylią. 

2 komentarze:

  1. też dzisiaj mam zupę z soczewicy, bardzo zdrowa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! wygląda naprawdę przepysznie :)
    Ja zawsze robie według tego przepisu
    http://kuchniabakino.blox.pl/2012/12/Zupa-krem-pomidorowo-marchewkowa.html

    OdpowiedzUsuń