W pierwotnej wersji były owoce goji (które były ładnym, czerwonym i zdrowym akcentem), ale o nich zapomniałam. Dodałam natomiast pęczak, żeby było konkretniej ;)
Składniki:
- duża biała rzepa (myślę, że kalarepa też dałaby radę)
- pomarańcza
- cykoria i/lub sałata lodowa (nie za dużo)
- 1/3 szkl. ugotowanego al dente pęczaku
- 40g parmezanu/grana padano
- po garści: nerkowców, płatków migdałowych, pestek dyni
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- sok z cytryny (ok. 1/3 cytryny)
- chlust oleju orzechowego (można go zastąpić rzepakowym)
Cykorię i sałatę lodową kroimy dość drobno. Rzepę obieramy ze skórki, a następnie obieramy plastry (dzięki temu będą bardzo cienkie). Tą samą metodą "kroimy" ser.
Orzechy, migdały i pestki rumienimy na suchej patelni.
Pomarańczę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Doprawiamy i mieszamy.
Pomarańcza i sok z cytryny spowodują, że rzepa i sałaty zmiękną, więc jeśli zależy Wam na chrupkości sok z cytryny i oliwę dodajcie na 10-15 min. przed podaniem.
smaczne:)
OdpowiedzUsuń