niedziela, 8 kwietnia 2012

Baba krówkowo-ajerkoniakowa

Baba to must bake każdych świąt wielkanocnych...a ja nie lubię tej klasycznej. To znaczy może i lubię...taką jeszcze ciepłą, drożdżową, ale już kolejnego dnia nie jest taka pyszna. Poszukałam więc jakiejś alternatywy dla klasyka wpisując w google różne rzeczy i zaciekawiła mnie propozycja ze strony mniammniam - babka z dodatkiem ajerkoniaku i krówek - bazując na tym przepisie powstała moja pierwsza wielkanocna baba.






Składniki (na małą formę):

  • 80g cukru
  • 125g mąki (i jeszcze garść)
  • 2 jaja wiejskie
  • 65ml ajerkoniaku
  • 150g krówek (cukierków)
  • 75g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tabliczka gorzkiej czekolady lub gotowa polewa deserowa
Cukierki kroimy na mniejsze części i obtaczamy w garści mąki. 
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, po kolei dodajemy jajka, następnie, wciąż miksując wlewamy likier, dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wrzucamy cukierki i mieszamy.
Blaszkę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszą manną, wlewamy ciasto. Pieczemy ok. 60 min. w 180 stopniach. 
Gdy babka wystygnie możemy ją oblać roztopioną gorzką czekoladą.


1 komentarz: