Składniki (na małą formę):
- 80g cukru
- 125g mąki (i jeszcze garść)
- 2 jaja wiejskie
- 65ml ajerkoniaku
- 150g krówek (cukierków)
- 75g miękkiego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- tabliczka gorzkiej czekolady lub gotowa polewa deserowa
Cukierki kroimy na mniejsze części i obtaczamy w garści mąki.
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, po kolei dodajemy jajka, następnie, wciąż miksując wlewamy likier, dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wrzucamy cukierki i mieszamy.
Blaszkę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszą manną, wlewamy ciasto. Pieczemy ok. 60 min. w 180 stopniach.
Gdy babka wystygnie możemy ją oblać roztopioną gorzką czekoladą.
Piękna babka..dziękuję za udział w akcji.
OdpowiedzUsuń