sobota, 7 kwietnia 2012

Chleb orkiszowo-razowy

Kolejny zdrowy chleb, jedyny mankament to drożdże, ale niestety mój zapomniany zakwas nie przetrwał próby czasu. Na szczęście nie wszyscy uważają, że drożdże są niezdrowe ;)




Składniki:
  • 600g mąki orkiszowej
  • 500g mąki razowej (pszennej)
  • 1/2 szkl. siemienia lnianego
  • 1/2 szkl. sezamu
  • kostka świeżych drożdży
  • duża szczypta soli
  • ciepła woda
Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Połowę mąki przesiewamy, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto, dodajemy trochę wody, by uzyskać gładką masę, którą następnie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy mniej więcej podwoi swoją objętość, przesiewamy doń resztę mąki, dodajemy ziarna, sól i wyrabiamy - dodajemy tyle wody,żeby ciasto miało zwięzłą lecz mokrą konsystencję, często podnosząc masę aby dostało się tam dużo powietrza. 
Przygotowujemy blaszkę smarując ją oliwą i wysypując otrębami. Przekładamy tam masę (konsystencja: do przełożenia, nie przelania - taka gęsta papka), wyrównujemy mokrą dłonią, posypujemy ulubionym ziarnem i zostawiamy pod ściereczką w ciepłym miejscu na pół godziny. Ciasto można lekko ponacinać.
Następnie zdejmujemy ściereczkę i pieczemy ok.40 minut w 200 stopniach  - sprawdzamy czy się upiekło wsadzając w chleb patyczek do szaszłyków, jeśli po wyjęciu jest suchy, możemy wyjąć chleb.

Ciepłe miejsce to u mnie zawsze piekarnik nagrzany do ok. 30 stopni.

3 komentarze:

  1. A ta mąka razowa to z jakiego zboża powinna być? Żyto, orkisz, pszenica?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej "rośnie" pszenica :)

      Usuń
    2. ale robiłam też z żytniej i wyszło

      Usuń