poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Kotlety z zielonej soczewicy

Znów przyszła ochota na polski obiad, więc musiały powstać jakieś kotlety, tym razem pod ręką była zielona soczewica. Przepis znalazłam u Przemytników marchewki, groszku i soczewicy. Tam też była propozycja podania z marynowanymi ogórkami kiszonymi. Wszystko razem fajnie się komponuje i smakuje.




Składniki:
  • 1 szkl. zielonej soczewicy
  • 3/4 szkl. drobno pokrojonego pora
  • 1 szkl. startej marchewki
  • 1/2 szkl. startego selera
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • oliwa
  • 4 łyżki mąki groszkowej
  • sól, pieprz

Soczewicę zalewamy wodą na kilka godzin (całą noc) i gotujemy. Rozgniatamy np. widelcem.
Marchewkę i selera wrzucamy na rozgrzaną oliwę, podsmażamy kilka minut i dorzucamy pora, przyprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Dusimy aż warzywa będą miękkie, czekamy aż ostygną.
Łączymy je z soczewicą i mąką. Mokrymi rękami formujemy kotleciki i smażymy z obu stron na złoto. Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

OGÓRKI MARYNOWANE



Składniki:

  • ok. 4 dużych kiszonych ogórków
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • świeżo mielony pieprz
  • pieprz ziołowy
Ogórki kroimy wzdłuż na cieniutkie plastry obieraczką do warzyw. Łączymy z resztą i odstawiamy żeby składniki przeszły swoim smakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz