Składniki:
- 1 szkl. zielonej soczewicy
- 3/4 szkl. drobno pokrojonego pora
- 1 szkl. startej marchewki
- 1/2 szkl. startego selera
- 1 łyżeczka lubczyku
- oliwa
- 4 łyżki mąki groszkowej
- sól, pieprz
Soczewicę zalewamy wodą na kilka godzin (całą noc) i gotujemy. Rozgniatamy np. widelcem.
Marchewkę i selera wrzucamy na rozgrzaną oliwę, podsmażamy kilka minut i dorzucamy pora, przyprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Dusimy aż warzywa będą miękkie, czekamy aż ostygną.
Łączymy je z soczewicą i mąką. Mokrymi rękami formujemy kotleciki i smażymy z obu stron na złoto. Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
Składniki:
Łączymy je z soczewicą i mąką. Mokrymi rękami formujemy kotleciki i smażymy z obu stron na złoto. Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
OGÓRKI MARYNOWANE
Składniki:
- ok. 4 dużych kiszonych ogórków
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- świeżo mielony pieprz
- pieprz ziołowy
Ogórki kroimy wzdłuż na cieniutkie plastry obieraczką do warzyw. Łączymy z resztą i odstawiamy żeby składniki przeszły swoim smakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz