piątek, 27 kwietnia 2012

Sałatka z rukolą i malinami

Zapomniałam, że zamroziłam łubiankę malin, wczoraj ją odkryłam i po nocy spędzonej w lodówce owoce były gotowe do działania! Postanowiłam tym razem wykorzystać je do czegoś bardziej wytrawnego i tak powstała piękna sałatka.





Składniki:
  • opakowanie rukoli
  • 200g gorgonzoli
  • łubianka malin
  • 100g prażonych płatków migdałów
SOS:
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • garść malin (z tejże łubianki)
  • garść prażonych mielonych migdałów
  • miód
Rukolę posypujemy serem, malinami i płatkami migdałów. Polewamy sosem. 
Sos: proporcje oliwy, balsamico i miodu dobieramy wg smaku. Jeśli chcemy by sałatka była bardziej słodka dodajemy więcej miodu, jeśli bardziej octowa więcej balcamico. Do tego dodajemy utarte maliny i uprażoną mączkę migdałową. Do przyrządzenia sosu polecam moździerz.  

PRAŻENIE to smażenie na suchej patelni aż orzechy będą rumiane.


2 komentarze:

  1. Połączenie rukoli i malin musi być cudowne.
    Na pewno wypróbuję! :)
    Luiza

    OdpowiedzUsuń
  2. jest smaczne i ładne ;)
    ewentualnie zamiast migdałów można dać orzechy włoskie i zrobić sos miodowo-musztardowy :)

    OdpowiedzUsuń