Składniki na spód mazurka:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 2 łyżki śmietany
- kostka zimnego masła
- 3/4 szkl. cukru
- dżem z czarnej porzeczki
- masa kajmakowa
- bakalie
- gorzka czekolada
Wszystkie składniki szybko zagniatamy by utworzyły jednolite ciasto (masło na początku ciachamy nożem, żeby go od razu nie rozpuścić ciepłem rąk), owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki, następnie rozwałkowujemy, układamy na blaszce i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach - aż będzie rumiane.
Wystudzony spód smarujemy kolejno dżemem i masą kajmakową*, na to wysypujemy dowolne bakalie w dużej ilości, co polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą lub gotową polewą deserową.
*puszka gotowej masy kajmakowej lub ugotowane mleko skondensowane słodkie (puszka mleka musi się gotować będąc cały czas w wodzie (!!!) przez ok. 3h)
wygląda smakowicie :) i jak pieknie zdobiony... eh :)
OdpowiedzUsuńwszystkiego dobrego na święta!!!