Wg przepisu z książki White plate, słodkie.
Składniki na 12 bułeczek:
- 7g drożdży instant
- 250 ml ciepłego mleka
- 100g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 1 op. cukru wanilinowego
- 450g mąki
- 100g cukru
- szczypta soli
- 120g wczorajszych, ugotowanych ziemniaków, przpuszczonych przez praską lub dobrze utłuczonych (jeśli ziemniaki są dzisiejsze należy dać ich mniej - 80-90g)
- 1 łyżka śmietany
- 3 łyżki pysznego malinowego dżemu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- jajo+łyżeczka wody
- lukier: cukier puder + krople gorącej wody
W misce, w której będziemy wyrabiać ciasto mieszamy drożdże z łyżeczką cukru, zalewamy kilkoma łyżkami mleka i dodajemy łyżkę mąki - odstawiamy na 15 minut.
Do zaczynu dodajemy mąkę, cukry, mleko, ziemniaki i zagniatamy, pod koniec dodajemy sól i masło. Polecam wyrabianie mikserem z hakiem. Ciasto musi być elastyczne, nieklejące.
Boki miski i wierzch ciasta smarujemy masłem, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5h). Proponuję wykorzystać piekarnik nagrzany do 20-30 stopni, wyłączony.
Nadzienie: śmietanę mieszamy z dżemem i cynamonem.
Z ciasta formujemy bułeczki, układamy na blasze z papierem do pieczenia. W każdej robimy wgłębienie np. kieliszkiem i wypełniamy je nadzieniem lub rozpłaszczamy bułeczkę, na środku układamy nadzienie, zalepiamy i kładziemy zlepieniem na blaszkę. Ciasto smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą. Odstawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia.
Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 15- 20 min. - aż będą rumiane.
Kiedy ostygną polewamy je lukrem (cukier puder rozrabiamy z małą ilością gorącej wody, np. szklanka cukru + 3 łyżki gorącej wody).
smaczne małe łakocie:D
OdpowiedzUsuń