sobota, 9 lutego 2013

wegetariańskie quesadillas z dodatkiem guacamole

Dobra i całkiem zdrowa przekąska. Doskonała na imprezę, jako przystawka albo zamiast pizzy do filmu. Można do niej wykorzystać zalegające w lodówce warzywa.






Składniki na jedną porcję:

  • 2 placki tortilli (najlepiej pełnoziarniste)
  • 1/4 małej czerwonej papryki
  • 1/4 małej zielonej papryki
  • 2-3 pomidorki koktajlowe
  • dymka ze szczypiorkiem
  • garść kukurydzy
  • garść fasolki szparagowej
  • garść czerwonej fasoli
  • ser żółty
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • guacamole - przepis TU
Papryki, pomidorki, dymkę dość drobno kroimy. 
Jeden placek tortilli podpiekamy w piekarniku na wysokim poziomie na opcji grill, 180-200 stopni (twa to kilka chwil), następnie na tym placku układamy wszystkie warzywa, doprawiamy i posypujemy startym serem. Przykrywamy drugim plackiem i znów wkładamy do piekarnika na kilka minut. Kiedy ser się roztopi, a tortilla przyrumieni, wyjmujemy, spłaszczamy ręką aby się lepiej skleiła serem i kroimy na trójkąty.

Podajemy na ciepło z guacamole albo innym dipem.

1 komentarz: