środa, 6 lutego 2013

guacamole. Dlaczego warto jeść awokado?

Guacamole to dip na bazie awokado. Idealny dodatek do dań i kanapek - o ile lubicie awokado.

Dlaczego warto jeść awokado?

Niezaprzeczalnym faktem jest to, że awokado jest tłuste i bardziej kaloryczne od swoich zielonych pobratymców - ale mało kto je je garściami.
Tłuszcze te są jednonienasycone, a więc zdrowe, szczególnie w walce ze złym cholesterolem. Ponad to zawiera witaminę C i E oraz potas, który np. reguluje ciśnienie krwi. Posiada także wiele substancji odżywczych i bioaktywnych, np. karotenoid, który może pomóc w zachowaniu dobrego wzroku w miarę starzenia.
Jest dobrym dodatkiem do sałatek i może zastąpić masło na kanapce.

Najlepiej kupować miękkie awokado, wtedy ma swój specyficzny smak. Jeśli kupicie twarde - warto zawinąć je w ręczniki papierowe i poczekać aż dojrzeje.



Składniki:
  • dojrzałe, miękkie awokado
  • pół ząbka polskiego czosnku
  • dymka (lub dwie) ze szczypiorkiem
  • pół małej papryczki chilli (bez ziarenek)
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • sok z 1/4 limonki (ewentualnie cytryny)
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • świeża kolendra - jeśli ktoś lubi, ja ostatnio mam jej dosyć, więc jej nie dodałam, ale teoretycznie powinna tam być
Przygotujcie dużą deskę i nóż szefa kuchni.
Awokado myjemy, przecinamy nożem w połowie, zakręcamy wokół pestki, dzięki czemu uzyskamy dwie części. Obieramy - najwygodniej jest wsadzić łyżkę między miąższ a skórkę i wydrążyć zawartość na deskę. Rozdrobnić widelcem.
Czosnek i chilli bardzo drobno pokroić. 
Pomidorki (najlepiej obrane) pokroić w kostkę bez miąższu.
Dymkę drobno pokroić.
Połączyć wszystko na desce, skropić sokiem z limonki, doprawić solą morską i pieprzem.

Ja lubię robić guacamole na jednej desce, bo po pierwsze nie lubię jak jest breją z blendera, a po drugie nie trzeba brudzić wielu sprzętów.

(notka żywieniowa wg 100 zdrowych pokarmów Glena Mattena)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz