Zasada jest prosta: do waszego ulubionego ciasta naleśnikowego dodajecie sypki mak.
Składniki:
- 2 jaja
- 300ml mleka (ja użyłam sojowego)
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru (niekoniecznie)
- ok. 120g mąki - można sypać "na oko" - ciasto musi mieć konsystencje maślanki, tak aby się łatwo rozlewało po patelni
- 2 łyżki sypkiego maku
- dżem truskawkowy
Jaja mieszamy z mlekiem, dodajemy sól i cukier oraz mąkę. Mieszamy na gładką masę. Ostawiamy na ok. 30 min. - jeśli macie na to czas. Dodajemy mak, mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni cieniutkie naleśniki z dwóch stron. Smarujemy dżemem.
!Jeśli nie macie patelni do naleśników albo takiej z nieprzywierającą powłoką wylejcie na patelnię trochę oleju i rozsmarujcie go ręcznikiem papierowym przed wylaniem ciasta naleśnikowego!
smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuń