środa, 6 lutego 2013

naleśniki z makiem

Ostatnio robię naleśniki z większą częstotliwością niż zazwyczaj, bo mam trochę więcej czasu (och, sesjo!) i mogę sobie pozwolić na tak pyszne śniadania. Po sukcesie pomarańczowych naleśników postanowiłam podzielić się innymi pomysłami, które lekko udziwniają te (nie)zwykłe placki. Tym razem prezentuję naleśniki z dodatkiem maku posmarowane domowym dżemem truskawkowym. (Z nutellą też są dobre)

Zasada jest prosta: do waszego ulubionego ciasta naleśnikowego dodajecie sypki mak.





Składniki:

  • 2 jaja
  • 300ml mleka (ja użyłam sojowego)
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru (niekoniecznie)
  • ok. 120g mąki - można sypać "na oko" - ciasto musi mieć konsystencje maślanki, tak aby się łatwo rozlewało po patelni
  • 2 łyżki sypkiego maku
  • dżem truskawkowy
Jaja mieszamy z mlekiem, dodajemy sól i cukier oraz mąkę. Mieszamy na gładką masę. Ostawiamy na ok. 30 min. - jeśli macie na to czas. Dodajemy mak, mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni cieniutkie naleśniki z dwóch stron. Smarujemy dżemem. 
!Jeśli nie macie patelni do naleśników albo takiej z nieprzywierającą powłoką wylejcie na patelnię trochę oleju i rozsmarujcie go ręcznikiem papierowym przed wylaniem ciasta naleśnikowego!

1 komentarz: