środa, 13 lutego 2013

wegetariańska chińszczyzna

Moja pierwsza chińszczyzna!
Zaczęło się od tego, że chciałam zrobić bun (wietnamska sałatko-zupa) a skończyło na chińskim makaronie z warzywami i orzechami. Specjalnie kupiłam marynowane kiełki i bambus - ale zapomniałam ich dodać, więc nie będzie to pierwsze i ostatnie chińskie danie ;)
Jest łatwe w wykonaniu i pomaga opróżnić lodówkę.





Składniki:
  • 250 g makaronu chińskiego np. Chow Mein
  • 2 ząbki czosnku (polskiego, nie - chińskiego ;). Pokrojone w cieniutkie plasterki
  • duża marchewka pokrojona w cienki słupki
  • kukurydza z puszki lub mrożona
  • fasolka szparagowa, cięta (mrożona)
  • mała czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • mała zielona papryka pokrojona w kostkę
  • kilka liści drobno pokrojonej sałaty lodowej
  • sezam
  • orzechy ziemne
  • olej sezamowy
  • sos sojowy (poza walorami smakowymi zastąpi także sól)
  • tabasco
Na oleju sezamowym chwilę podsmażamy czosnek. Dodajemy marchewkę, papryki, fasolkę, trochę później kukurydzę i sezam. (w tym momencie chciałam dodać kiełki i bambus)
W między czasie makaron zalewamy wrzącą, osoloną wodą i zostawiamy na 5 min. - odcedzamy.
Warzywa podlewamy sporą ilością sosu sojowego. Ostrożnie dolewamy tabasco, żeby nie wyszło za ostro. Dodajemy makaron, mieszamy. Doprawiamy sosem sojowym i ewentualnie tabasco. Smażymy kilka chwil żeby smaki się przeniknęły.
Gotowy makaron posypujemy sałatą i orzechami.

4 komentarze:

  1. dużo pysznych składników, taką wersje kuchni chińskiej bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię, choć sałatko-zupa BunBoNamBo nigdy nie wychodzi mi taka pyszna jak ta, którą serwują na Chmielnej ;-)

    ps.bardzo apetyczne zdjęcia ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki :)
    Ja też chcę się wzorować na tej z COTU <3

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny przepis. a gdzie ta sałata lodowa?;p

    OdpowiedzUsuń