Zaczęło się od tego, że chciałam zrobić bun (wietnamska sałatko-zupa) a skończyło na chińskim makaronie z warzywami i orzechami. Specjalnie kupiłam marynowane kiełki i bambus - ale zapomniałam ich dodać, więc nie będzie to pierwsze i ostatnie chińskie danie ;)
Jest łatwe w wykonaniu i pomaga opróżnić lodówkę.
Składniki:
- 250 g makaronu chińskiego np. Chow Mein
- 2 ząbki czosnku (polskiego, nie - chińskiego ;). Pokrojone w cieniutkie plasterki
- duża marchewka pokrojona w cienki słupki
- kukurydza z puszki lub mrożona
- fasolka szparagowa, cięta (mrożona)
- mała czerwona papryka pokrojona w kostkę
- mała zielona papryka pokrojona w kostkę
- kilka liści drobno pokrojonej sałaty lodowej
- sezam
- orzechy ziemne
- olej sezamowy
- sos sojowy (poza walorami smakowymi zastąpi także sól)
- tabasco
Na oleju sezamowym chwilę podsmażamy czosnek. Dodajemy marchewkę, papryki, fasolkę, trochę później kukurydzę i sezam. (w tym momencie chciałam dodać kiełki i bambus)
W między czasie makaron zalewamy wrzącą, osoloną wodą i zostawiamy na 5 min. - odcedzamy.
Warzywa podlewamy sporą ilością sosu sojowego. Ostrożnie dolewamy tabasco, żeby nie wyszło za ostro. Dodajemy makaron, mieszamy. Doprawiamy sosem sojowym i ewentualnie tabasco. Smażymy kilka chwil żeby smaki się przeniknęły.
Gotowy makaron posypujemy sałatą i orzechami.
Gotowy makaron posypujemy sałatą i orzechami.
dużo pysznych składników, taką wersje kuchni chińskiej bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, choć sałatko-zupa BunBoNamBo nigdy nie wychodzi mi taka pyszna jak ta, którą serwują na Chmielnej ;-)
OdpowiedzUsuńps.bardzo apetyczne zdjęcia ;-)
Dzięki :)
OdpowiedzUsuńJa też chcę się wzorować na tej z COTU <3
świetny przepis. a gdzie ta sałata lodowa?;p
OdpowiedzUsuń