Przepis pochodzi z książki White plate. Słodkie. W przepisie jest mąka pszenna, ja dałam orkiszową.
Składniki (tortownica o średnicy 26 cm):
- 1 kg sera do serników (trzykrotnie zmielonego)
- 5 jaj
- 100g dżemu jagodowego
- 1 batonik bounty (lub inny kokosowy, 30g)
- 200g cukru
- 1 łyżka mąki orkiszowej (lub pszennej)
- 2 łyżki kaszy manny
- wiórki kokosowe do wysypania formy
- masło do wysmarowania formy
Batonik trzymamy w lodówce i kroimy drobno w kostkę.
Ser przekładamy do misy miksera i miksując dodajemy dżem i cukier. Następnie wbijamy po jednym jaju, dosypujemy mąkę i kaszę. Dodajemy batonik i mieszamy.
Przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej wiórkami.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 1,5 h. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i leciutko uchylamy drzwiczki, czekamy aż się ostudzi. Posypujemy wiórkami.
Podajemy schłodzony.
Wygląda cudnie :))
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńO rany! mój wyszedł zupełnie fioletowy, ale dodałam konfitury jagodowej ...więcej niż 100g ale za to o 50 g mniej cukru
OdpowiedzUsuńTo chyba dobrze zrobiłaś:) też tak zrobię następnym razem!
Usuń