To danie jest bardzo w stylu Nigelli. I zalicza się do jej potraw na poprawę humoru.
Składniki:
- 500g ryżu do risotto (np. arborio)
- młode pory lub dymki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 250g cheddara drobno pokrojonego lub startego
- 1,5 -2 l gorącego bulionu warzywnego
- 250ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- sok z połowy cytryny
- świeżo mielony pieprz
- szczypiorek z dymek drobno pokrojony
Drobno pokrojone pory lub dymki podsmażamy na maśle z olejem, aż zmiękną. Dodajemy ryż i podsmażamy, mieszając (tak żeby wszystkie ziarenka były w tłuszczu). Dodajemy wino oraz musztardę, mieszamy aż wyparuje. Następnie dodajemy po chochli (ja robię bulion w dzbanku i leję po trochu) wywaru i mieszamy. Ryż musi być al dente, warto go co jakiś czas próbować, nie musicie zużywać całego bulionu. Wyciskamy sok z cytryny i doprawiamy pieprzem. Gdy ryż będzie gotowy dodajemy cheddar i mieszamy aż się rozpuści.
Podajemy ze świeżo mielonym pieprzem i szczypiorkiem.
No i mamy wiosnę na talerzu - pysznie wygląda ta zieleń!
OdpowiedzUsuńwywołuję tę wiosnę :)
Usuń