sobota, 6 kwietnia 2013

Podsumowanie naleśnikowej akcji durszlakowej

"Co kraj to obyczaj. Co kraj to naleśnik.

W USA są pancake'i, we Francji crepes, w Polsce naleśniki to niezbyt cienkie ciasto smażone na oleju, we Włoszech bywają necci z mąki kasztanowej, w Meksyku jest tortilla itd.
Możliwości jest wiele: wytrawne i słodkie, kolorowe i ponure, tłuste i dietetyczne, cienkie i puszyste... Można je usmażyć wykorzystując różne mąki i niemąki, zabarwić burakiem albo kurkumą, dodać coś ekstra do ciasta... Najważniejsze żeby było pysznie!
Wśród naleśników chyba każdy znajdzie coś dla siebie. Ja uwielbiam cieniutkie i beztłuszczowe, duże naleśniki, a Ty?

Warto abyście w poście umieścili informację o tym, skąd pochodzi dany rodzaj naleśnika albo jaki kraj był Waszą inspiracją"




Niedawno na durszlaku zakończyła się moja naleśnikowa akcja. Poniżej znajdują się przepisy, które wzięły w niej udział, dziękuję za zainteresowanie i życzę smacznego :)


5 komentarzy:

  1. Piękny zbiór świetnych przepisów :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wpadłabym na to, że tortilla to naleśnik :) Ale faktycznie - coś w tym jest :)
    Dziękujemy za fajną akcję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi miło, że mogłam wziąć udział w akcji :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za akcję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń