sobota, 6 kwietnia 2013

kanapka z pieczonym burakiem

Cóż, burak i kozi ser to naprawdę dobry, kanapkowy duet.



Składniki:
  • burak
  • oliwa z oliwek
  • rozmaryn
  • świeżo mielony pieprz
  • serek kozi
  • rukola
  • ulubione pieczywo
Najpierw pieczemy burak(a). Ja zazwyczaj robię to przy okazji pieczenia innych rzeczy, żeby nie rozpalać piekarnika dla jednego warzywka. 
Buraka układamy na płachcie sreberka skrapiamy oliwą i posypujemy rozmarynem, dokładnie zawijamy. Pieczemy w 180-200 przez 1-2 godziny, to zależy od wielkości warzywa. Po upieczeniu powinno być dość miękkie.

Chleb smarujemy kozim serkiem, układamy na nim rukolę i plasterki buraka. Całość posypujemy pieprzem.

1 komentarz:

  1. Świetny pomysł :) a buraka należy upiec w plasterkach czy całego?

    OdpowiedzUsuń